asperge seizoen

Asperge seizoen en weetjes

De tweede donderdag van april is traditioneel de dag dat het aspergeseizoen officieel begint. Het aspergeseizoen duurt tot eind juni.

Ook dit jaar is er weer veel te beleven en te proeven. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon zelf halen en heerlijk thuis oppeuzelen.


Het seizoen voor asperge is vrij kort. Geniet er dus van in de maanden dat deze gezonde en lekkere groente vers te krijgen is. Als het koud weer is, kan de asperge oogst wat later vallen.

  1. asperge.nl
  2. brabantseasperge.nl

Aspergeweetjes

  • Witte Asperges heten ook wel de “Koningin onder de groenten” of het “witte goud”.
  • Het zijn de jonge stengels die uit de wortel van de aspergeplant opschieten in een opgehoogd grondbed afgedekt met zwart plastic. Dus in het donker, waardoor ze wit blijven. Dek je ze niet af, dan krijg je groene asperges.
  • Groene asperges bevatten iets meer vitamines en je hoeft ze niet te schillen.
  • Gemiddeld loopt de oogstperiode van asperges van eind april tot de historische 24e juni, de dag van St. Jan. Dat zijn ongeveer zestig dagen.
  • In Limburg en Noord-Brabant worden asperges op zo’n 2120 ha geteeld. De jaarlijkse productie bedraagt 14,5 miljoen kg een heeft een omzet van € 50 miljoen.
  • Vroeger at men asperges altijd met de vingers aangezien de asperge een product bevat dat het bestek doet roesten. Sinds de uitvinding van het roestvrije bestek, eten we de asperges met een vork en een mes.
  • Na het eten van asperges krijgt de urine een eigenaardige, typische geur. Dit is het gevolg van een aantal vluchtige zwavelhoudende verbindingen die ontstaan na afbraak van onder meer asparaginezuur. Asparaginezuur helpt onder andere de lever om schadelijke stoffen af te voeren.

Asperges eten

Er zijn veel restaurants waar je, als het aspergeseizoen is, heerlijk asperges kunt eten. Hier onder vind je links.

aspergecentrum.nl

Tour d’Asperge

Speciaal voor het aspergeseizoen heeft de VVV zes thematische fietsroutes ontwikkeld. De tochten zijn samengesteld aan de hand van het fietsknooppuntensysteem. Je volgt simpelweg de groene borden met het routenummer van de knooppunten. Begin- en eindpunt zijn hetzelfde.

Aspergerecepten

De gouden combinatie voor asperges kent iedereen:  asperges met ham en ei, met als begeleiding een heerlijke Elzas wijn. Maar eigenlijk zijn de culinaire mogelijkheden met asperges onbeperkt.


Aspergemuseum

In Horst-Melderslo in Limburg ligt het Nationaal Asperge- en Champignonmuseum. Hier kom je alles te weten over asperges en de teelt daarvan. Het museum is gehuisvest in een oude boerenschuur inclusief een authentieke en historische veilingklok. In de stallen van de boerderij zijn landbouwwerktuigen en gereedschappen te zien. Je kan diverse oude beroepen bekijken.

Bij de boerderij bevinden zich het bakhuisje, het kippenhok, de schuur met de grote landbouwwerktuigen en de smederij. Het geheel wordt omringd door een ouderwetse bloemen-, moes- en kruidentuin. Je kan verder ook terecht in de smederij, de kuiperij en de stroopmakerij waar regelmatig demonstraties worden gegeven.

De locht.nl