huid 50-plus verzorgen

Je 50-plus huid verzorgen, 10 veelgestelde vragen

Laatst bijgewerkt:

Als je ouder wordt, doe je er goed aan om dagelijks aandacht aan de verzorging van je huid te besteden. De jaren en de zwaartekracht laten hun sporen na op je 50-plus huid in de vorm van rimpels, pigmentvlekken, een dunner en slapper wordende huid. Met een goede huidverzorging kan je het verouderen in elk geval wat vertragen. Wat moet je daarvoor wel en vooral niet doen….


10 Veelgestelde vragen over de verzorging van je 50-plus huid

Vraag #1: Kan je dezelfde crème zowel ’s ochtends als ’s avonds gebruiken?

Een crème die vocht inbrengt is een must voor de verzorging van de 50-plus huid. Het vocht voorkomt uitdroging en laat de huid een beetje opzwellen waardoor deze er voller uitziet. De meeste crèmes bevatten ook een SPF (Sun Protection Factor). Dat heb je overdag nodig, ook op dagen dag de zon niet schijnt, om je huid te beschermen tegen UV stralen. ’s Nachts heb je dat niet nodig.

Antwoord:

Hoewel het geen kwaad kan, kan je ’s nachts beter een wat vettere, meer voedende crème gebruiken die de huid herstelt en repareert.
Als je huid heel droog is, zou je zelfs kunnen overwegen om die vettere, meer voedende crème ook overdag te gebruiken. Je moet dan wel een ander product gebruiken met een UV filter.


Vraag #2: Is foundation of make-up met een SPF een vervanging voor een zonnebrandcrème?

UV-stralen zijn de belangrijkste oorzaak van veroudering van de huid. Er zijn daarom veel foundations met een ingebouwde SPF (Sun Protection Factor). Als de SPF lager is dan 30 en je begeeft je lang in de zon, dan ben je daarmee onvoldoende beschermd. Dat is ook het geval als je bijvoorbeeld lang in de auto zit en de zon schijnt. Glas houdt de UV-stralen niet tegen.

Antwoord:

Een foundation met SPF breng je veel dunner aan en smeer je meer uit dan een speciale anti-zonnebrandcrème. Foundation gebruik je meestal alleen op je gezicht. Delen als je oren, nek en handen worden dan meestal overgeslagen. Nee, een foundation met SPF is dan ook geen complete vervanging van een anti-zonnebrandcrème.


Vraag #3: Wat is de volgorde van dagcrème, zonnebrandcrème en make-up?

Antwoord:

Als je dagcrème geen SPF filter heeft, breng dan eerst serum, oogcrème en vochtinbrengende crème aan en dan een zonnebrandcrème. Daarna een primer als je die gebruikt, je foundation en de rest van je make-up.Vraag #4. Wat is een geschikt reinigingsmiddel voor de 50-plus huid?

Al die verzorgingsproducten en make-up moeten ook weer van de huid af voordat je gaat slapen. Maar waarmee reinig je je gezicht?

Antwoord:

Aangezien de 50-plus huid vaak droger wordt, kan je het beste voor een reiniger op oliebasis kiezen. Hiermee haal je make-up en vuil gemakkelijk van je gezicht en heet laat je huid soepel en zacht achter. Gebruik liever geen gezichtsreinigers zoals zeep en lotions die je huid strak, plakkerig of droog achterlaten.

Goedkoop en goed zijn natuurlijke reinigingsmiddelen voor je huid, zoals bijvoorbeeld amandelolie of kokosolie prima. Ze verwijderen zelfs waterproof mascara.


Vraag #5: Hoe verwijder je dode huidcellen van een oudere wordende huid?

Het verwijderen van dode huidcellen is geen overbodige luxe voor de 50-plus huid. Het zorgt voor een frisse en stralende huid. Bovendien helpt het fijne lijntjes, rimpels en littekens minder zichtbaar te maken. Maar een ouder wordende huid moet je ook voorzichtig behandelen.

Antwoord:

Om dode huidcellen te verwijderen kan je beter geen grove scrub gebruiken, want die kunnen de 50-plus huid beschadigen en irriteren. Gebruik een fijne, milde scrub.

Je kan dode huidcellen ook chemisch verwijderen door een reinigingsmiddel met vitamine C, fruitzuren of alfa hydroxyzuur (AHA). Deze zuren lossen het toplaagje van de huid op waardoor hij er schoon, glad en gezond uitziet. Bijkomstig voordeel is dat je make-up ook beter aan kan brengen.


serum voor 50-plus huid
Een serum voor de 50-plus huid verzorging

Vraag #6: Is het nodig om naast dag- en nachtcrème ook nog een serum te gebruiken?

Als je al dag- en nachtcrème gebruikt, vraag je je misschien af of je daarnaast ook nog een serum moet gebruiken.

Antwoord:

Het gebruik van een serum kan heel nuttig zijn. Serums zijn super geconcentreerd, dringen dieper in de huid door en pakken vaak een specifiek probleem aan. Ze bevatten ingrediënten waarvan de werkzaamheid bewezen is, zoals:

  • vitamine C om je huid te laten stralen
  • retinol om fijne lijntjes te verminderen
  • peptides en niacinamide om de huid te verstevigen.
  • hyaluronzuur, helpt om de huid te hydrateren.

Breng een paar druppeltjes serum aan voordat je je dagcrème aanbrengt.


Vraag #7: Kan je allerlei huidverzorgingsproducten zomaar door elkaar gebruiken?

Antwoord:

Allerlei verschillende producten gebruiken waarvan je niet weet of ze bij elkaar passen is geen goed idee en kan zelfs tot irritaties leiden. Kijk liever naar een lijn van één zelfde merk.

Als je huid rood wordt of gaat jeuken is dat meestal een teken dat een product of combinatie van producten niet werkt. Schrap het, gebruik het minder vaak of niet samen met andere producten. Meer is niet altijd beter.


Vraag #8: Hoe gebruik je huidolie?

Antwoord:

Huidolie bevat vetzuren die heel goed werken om het vocht in de huid vast te houden. Je kan ze gebruiken in plaats van een vochtinbrengende crème of primer. Het is niet nodig om je hele gezicht ermee te bewerken. Je kan er ook alleen droge plekken mee behandelen.

Breng wat huidolie aan na de verzorgingsproducten en voordat je je make-up aanbrengt. Of gebruik het ’s nachts. Je brengt olie aan door een paar druppeltjes in kloppen en niet te wrijven.


Vraag #9: Hoe weet je of een product iets voor je huid doet?

Antwoord:

Als je een nieuw product gaat uitproberen, is het in de eerste plaats belangrijk dat het goed aanvoelt op de huid. Als een product voor roodheid, jeuk, droogheid, irritatie of puistjes zorgt, stop er dan mee. Te lang agressieve producten gebruiken kan de natuurlijke balans van huidvocht en huidvet verstoren.

De meeste producten moet je een paar weken gebruiken voordat je iets van een resultaat zoals een steviger huid of minder diepe lijntjes kan opmerken. Geef het dus even tijd. Als een product goed bevalt dan kan je het langere tijd blijven gebruiken. Tenzij je huidtype verandert of als je in de winter en zomer andere behoeften hebt bijvoorbeeld.

Er zijn ingrediënten waarvan bewezen is dat ze veroudering van de 50-plus huid helpen tegengaan.


Vraag #10 Zijn dure producten beter?

Antwoord:

Zeker niet. Dure merken hebben vaak mooie verpakkingen en dure advertentiecampagnes. Het is zeker niet nodig om kapitalen uit te geven aan je 50-plus huid verzorging. Een goede huidverzorging kan zeker een spelen bij het vertragen van het verouderingsproces, maar er worden ook veel dingen beloofd die ze echt niet waarmaken.

Voor overdag heb je aan een reinigingsmiddel, serum en vochtinbrengende crème met SPF in principe genoeg. Voor de avond een reinigingsmiddel, vochtinbrengende crème of olie.