primer gebruiken

Redenen om een primer te gebruiken?

Last updated:

Primers bestaan nog niet zo lang en de laatste tijd hoor je er steeds vaker over.

Wat zijn redenen om een primer te gebruiken?

Een primer is een soort grondlaagje onder je makeup. Als je al een dagcrème en/of foundation gebruikt, kun je je afvragen of het nodig is om ook nog een primer te gebruiken? Het antwoord op die vraag is dat het zeker nuttig kan zijn, zeker als je een wat rijpere of oudere huid hebt.

Welk huidtype?

Ieder huidtype kan voordeel hebben van een primer. Bij een droge huid zorgt een primer er voor dat de makeup er niet zo snel droog en korrelig uitziet. Bij een vette huid blijft de makeup langer zitten omdat de primer voorkomt dat het huidvet zich met de makeup mengt waardoor het snel vervaagt en verdwijnt. Bovendien zorgt een primer ervoor dat de huid minder snel gaat glimmen.

Voordelen van een primer voor de rijpe huid

Een primer voor het gezicht zorgt er voor dat je makeup langer blijft zitten. Het voorkomt dat je makeup, of dat nu oogschaduw of foundation is, zich in plooien of rimpeltjes gaat ophopen. De primer vormt een laagje op je huid waaraan de makeup zich hecht.
De meeste primers bevatten siliconen. Deze zorgen voor een gladdere huid omdat fijne lijntjes en kleine rimpeltjes opgevuld worden. Je huid ziet er daardoor gladder uit. Hetzelfde geldt voor grote poriën, een primer vult deze als het ware op, zodat ze minder opvallen.

Veel primers hebben een anti-shine effect. Deze voorkomen dat je huid snel gaat glimmen.

Verschillende soorten primers

Primers zijn er in crème-, mousse- of gelvorm en zijn de meeste gevallen doorzichtig. Er zijn ook primers met een kleurtje. Bijvoorbeeld met een groenige tint om roodheid en vlekjes van de huid te camoufleren. Behalve primers voor het gezicht zijn er ook speciale primers voor de huid rond de ogen en voor de lippen.

Hoe breng je een primer aan?

Een primer breng je aan nadat je een dagcrème hebt aangebracht. Na de primer breng je foundation aan en als je wilt, blusher. Gebruik je geen foundation dat kun je het ook bij een dagcrème, bij voorkeur met SPF (Sun Protection Factor) en een primer laten. Je hebt dan nog steeds het voordeel van een gladdere, meer egale huid.

 
Ook interessant
outfit 50 plus
Outfit van de week