Redenen om een primer te gebruiken

Primers vormen een laagje tussen je huid en make-up. Je kan je afvragen of het echt nodig is om er één te gebruiken. Nog een extra laag make-up op je huid. Wat zijn de voordelen?

Wat zijn redenen om een primer te gebruiken?

Een primer is een soort grondlaagje onder je makeup. Je brengt het aan nadat je dagcrème hebt aangebracht en voordat je foundation aanbrengt. Een primer maakt je huid gladder en zorgt ervoor dat je make-up langer goed blijft zitten.

Een primer ….


  • zorgt dat je makeup langer mooi blijf zitten bij hitte en bij kou
  • zorgt dat je je foundation makkelijker en gelijker kan aanbrengen
  • absorbeert vet en zweet zodat je huid minder snel gaat glimmen
  • camoufleert grote poriën
  • een gekleurde primer maakt je huid en huidtint egaler of kan de rode vlekken in je huid verminderen.
  • vult fijne lijntjes, rimpeltjes en andere oneffenheden op
  • geeft glans aan je huid
  • voorkomt dat je makeup er onnatuurlijk en droog uitziet
  • vormt een beschermlaagje zodat verzorgingsproducten eronder ingesloten worden en beter hun werk kunnen doen.

Welk huidtype heb je?

Primers zijn net als andere make-up afgestemd op je huidtype en hebben verschillende eigenschappen.

Ieder huidtype kan voordeel hebben van een primer, maar zeker de rijpere of oudere huid.

Een oudere huid wordt vaak wat droger en dan zorgt een primer ervoor dat de makeup er niet zo snel droog en korrelig uitziet. Ook fijne rimpeltjes worden door een primer opgevuld en gecamoufleerd.


Bij een vette huid blijft de makeup langer zitten omdat de primer voorkomt dat het huidvet zich met de makeup mengt waardoor het snel vervaagt en verdwijnt. Bovendien zorgt een primer ervoor dat de huid minder snel gaat glimmen.

Voordelen van een primer voor de rijpe of oudere huid

Een primer voor het gezicht zorgt er voor dat je makeup langer blijft zitten. Het voorkomt dat je makeup, of dat nu oogschaduw of foundation is, zich in plooien of rimpeltjes gaat ophopen. De primer vormt een laagje op je huid zodat de makeup zich beter kan hechten.

De meeste primers bevatten siliconen. Deze zorgen voor een gladdere huid omdat fijne lijntjes en kleine rimpeltjes opgevuld worden. Je huid ziet er daardoor gladder uit. Hetzelfde geldt voor grote poriën, een primer vult deze als het ware op, zodat ze minder opvallen.

Veel primers hebben een anti-shine effect. Deze voorkomen dat je huid snel gaat glimmen.

Verschillende soorten primers

Primers zijn er in crème-, mousse- of gelvorm en zijn de meeste gevallen doorzichtig. Er zijn ook primers met een kleurtje. Bijvoorbeeld met een groenige tint om roodheid, pigmentvlekken en oneffenheden van de huid te camoufleren. Behalve primers voor het gezicht zijn er ook speciale primers voor de lippen en de huid rond de ogen zodat eyeliner en oogschaduw langer mooi blijven.

Hoe breng je een primer aan?

Een primer breng je aan nadat je een dagcrème hebt aangebracht. Na de primer breng je foundation aan en als je wilt, blusher. Gebruik je geen foundation dat kun je het ook bij een dagcrème, bij voorkeur met SPF (Sun Protection Factor) en een primer laten. Je hebt dan nog steeds het voordeel van een gladdere, meer egale huid.