oplichter met babbeltrucs aan de deur

De nieuwste babbeltrucs aan de deur

Laatst bijgewerkt:

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters aan de deur je proberen op te lichten. Oplichters komen vaak heel betrouwbaar over en hun verhaal klinkt plausibel. Vooral ouderen zijn hier vaak het slachtoffer van.


Helaas kan je niet iedereen zomaar vertrouwen. Of het nu voor een collecte is of voor de goedkoopste aanbieding voor gas en elektra, het is verstandig om altijd op je hoede te zijn. De politie adviseert dan ook, om nooit iemand zomaar binnen te laten met een verhaal aan de deur. Zeker niet, als het een onbekende is. Twijfel je? Laat mensen zich dan legitimeren of laat je eerst even bellen door de organisatie waarvoor ze zeggen te komen. Het is helemaal niet raar om naar legitimatie te vragen als een onbekende aanbelt, net zoals een deurketting wordt aanbevolen door de politie. Lees hier meer over welke babbeltrucs er zoal worden gebruikt.

1. De man van de bank

Een man of vrouw, komt namens de bank het bankpasje omwisselen. Niet binnenlaten! Mensen van de bank komen niet ongevraagd aan de deur. Vriendelijk bedanken voor de moeite en een goed signalement opnemen. Daarna meteen de politie bellen.

2. De politie belt

Een van de nieuwste babbeltrucs is dat er iemand belt die zegt van de politie te zijn. Ze bellen om je te waarschuwen voor criminelen en daarom moeten je sieraden en andere waardevolle spullen veiliggesteld worden door de politie. Daarvoor kan je een afspraak maken met iemand van de politie die vervolgens bij je thuis komt. Je snapt het al. Mensen in de buurt van Wassenaar zijn hierdoor voor duizenden euro’s aan waardevolle spullen bestolen, zoals je kan lezen in het bericht van Radio-West .

3. Toilet

Mag ik of mijn kind hier even naar het toilet? Het valt soms niet mee om ze weg te sturen, maar laat ze niet binnen. Helaas kan je mensen niet meer op hun blauwe ogen vertrouwen. Verwijs ze naar de dichtstbijzijnde winkel, bibliotheek of restaurant.

4. Collectant

Goedenavond mevrouw, ik collecteer namens de zieke kinderen in Afrika of voor de arme zeehondjes in de Waddenzee. Of om de dierenambulance in Wassenaar te vervangen. Eigenlijk voel je je een aso, als je hier geen kleine bijdrage aan geeft, toch? Vertrouw je het niet of is het een onbekend doel. Bedankt ze vriendelijk en stuur ze weg.


Wil je toch iets geven aan een collecte, doe de deur dan dicht als je geld of je pasje gaat pakken. Laat de deur niet open staan.

Wist je dat ze bij de politie ook precies kunnen zien welke organisatie een vergunning heeft gekregen om die dag te mogen collecteren? Even 0900-8844 bellen en je weet het.

5. Meterstand

Ik kom de meterstand opnemen. Tegenwoordig wordt dat telefonisch of online geregeld. Komt er toch iemand de meterstand opnemen, dan krijg je er meestal bericht van. Mensen die toch zeggen de meterstand te komen opnemen, moeten zich altijd kunnen legitimeren, en anders laat je ze niet binnen met hun babbeltrucs. Bel de politie als zo iemand bij je heeft aangebeld.

6. Thuiszorg

Ik ben die en die en ik kom van de thuiszorg. Weet je van niets en heb je nergens om gevraagd? Niet in de babbeltrucs trappen, niet binnenlaten en de politie bellen.

babbeltrucs bij pinautomaat

7. Hulp bij de pinautomaat

Je staat argeloos te pinnen. Ongemerkt kijkt iemand mee over je schouder naar de pincode. Dan laat iemand anders een briefje van 5 of 10 euro vallen, je helpt bij het oprapen en ondertussen steelt iemand je pinpas. De code heeft hij natuurlijk onthouden. Meteen 0800-0313 bellen of online je pas blokkeren. Je kunt ook je eigen bank bellen als die open is. Gebeurt het in het buitenland? Bel dan 00-31-30-2835372. Daar kun je 24 uur per dag terecht.

8. Achterom

Er wordt aangebeld met een smoes. Kan iemand van de gemeente zijn of het waterschap met een vaag verhaal. Ondertussen gaat een handlanger kijken of de onbewaakte achterdeur misschien open staat of makkelijk te forceren is. Zo kunnen ze eenvoudig inbreken. Laat je niet afleiden aan de deur en kap vage verhalen en babbeltrucs snel af. Houd de achterdeur altijd op slot, zeker als je alleen in huis bent.

9. Kunstwerk

Hallo, ik ben student en ik kom mijn kunstwerken laten zien, zelf gebakken koekjes verkopen voor een goed doel of wat dan ook. Voor je eigen veiligheid laat je beter niet aan onbekenden zien hoe het er bij jou binnen uit ziet en wat je in huis hebt.

10. Dakgoot

Ding dong! Ik kom de dakgoot voor u vegen. Of de schoorsteen, of het gereedschap slijpen, of je oud ijzer ophalen. Kan best, maar trap je daar in. Je kan zomaar een torenhoge rekening krijgen en ondertussen geef je iemand een inkijk in je beveiliging en je interieur. Het zijn oude babbeltrucs die helaas nog veel wordt toegepast. Vriendelijk voor bedanken en niet op in gaan.

Heb je nog andere vage babbeltrucs aan de deur meegemaakt van mensen die je nog nooit gezien hebt? Vertel het ons en we maken het lijstje babbeltrucs weer wat langer.