inbraak

7 Tips om de kans op inbraak te verkleinen?

Stel je voor dat er bij je ingebroken wordt, daar moet je toch niet aan denken. Het idee dat vreemde, kwaadwillende mensen je huis binnenkomen en op zoek gaan naar waardevollen spullen is al verschrikkelijk genoeg. Daarnaast heb je dan ook nog de financiële schade die ze aanrichten. Zo’n inbraak vaak als je niet thuis bent, of nog erger, als je ligt te slapen.


Gelukkig kan je zelf wel wat aanpassingen aan je huis doen, die het inbrekers lastiger maken.

1. Licht

Voorzie deuren en donkere plekken rondom je huis van lampen met bewegingssensoren. Die springen aan zodra er iemand in de buurt komt. Handig voor jezelf, maar zeker niet voor inbrekers. Die houden niet van licht.

2. Beveilig deuren en ramen

Met het juiste hang- en sluitwerk, maak je de kans op een geslaagde inbraak een stuk kleiner. Inbrekers hebben verschillende trucjes om sloten te forceren. Als je de sloten van deuren vervangt door cilindersloten, bij voorkeur met een 3-sterren SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) keurmerk, dan wordt het een stuk lastiger om binnen te komen. Kijk daarvoor eens bij deur-cilindersloten.nl. Sloten met 3 SKG sterren zijn zwaar inbraakwerend.

Zet ook sloten op ramen die sluiten met een knipsluiting. Er bestaan ook zg. anti-inbraakstrips voor deuren die naar buiten toe open slaan.

3. Kijk goed rond in de tuin

Zet geen kliko’s achter of naast de toegangsdeur tot de tuin. Kliko’s vormen zo een eenvoudig opstapje. Sluit ook schuren of garages af. Zeker als daar ladders of trapjes bewaard worden.


4. Buurt app

Maak gebruik van een buurt app. Via zo’n app kunnen mensen een melding maken van verdachte personen die in de buurt rondlopen.

5. Voorzichtig met wie je binnenlaat

Het is jammer, maar je kan tegenwoordig maar beter voorzichtig zijn met wie je binnen laat komen. Let vooral op smoesjes van mensen die zeggen dat ze voor enquête komen, naar het toilet willen of een ander smoesje gebruiken om binnen te komen. Er zijn nu eenmaal slechte mensen die zo proberen een beeld te krijgen van wat er in jouw huis te halen valt.

6. Alarm of camera’s

Een alarminstallatie of het ophangen van beveiligingscamera’s zijn een andere opties die inbrekers afschrikken. Er zijn tegenwoordig ook deurbellen waarbij je op je mobiele telefoon kan zien wie er aan de deur is. Zelfs als je niet thuis bent.

7. Voorzichtig met sociale media

Vertel niet op je Facebook, Twitter of website dat je een weekendje weg bent of op vakantie gaat. Er zijn zelfs inbrekers die de rouwadvertenties in de gaten houden en zo weten dat ze tijdens begrafenissen rustig kunnen inbreken.

Sluit een goede opstalverzekering en inboedelverzekering af

Schade aan je huis of schuur door inbraak wordt gedekt door je opstalverzekering. Spullen die zijn gestolen vallen onder de inboedelverzekering. Je moet natuurlijk wel aangifte doen bij de politie.