ouders in huis nemen

Je ouders bij je in huis nemen, een goed idee?

Er kan een moment komen dat het niet meer verantwoord is om je ouders of ouder alleen te laten wonen. Veel mensen denken er dan over na om hun bejaarde en zorgbehoevende ouders of ouder tijdelijk of voor onbeperkte tijd in huis te nemen. Bejaardenhuizen zijn er nauwelijks meer. Er zijn wel verzorgingstehuizen maar die moeten maar net in de buurt liggen en belangrijker, er moet maar net plaats zijn.

Het is geen beslissing die je zomaar of overhaast neemt en zeker iets waar je goed over na moet denken. Het is iets dat je hele leven en dat van je gezinsleden zal beïnvloeden. Hieronder een paar onderwerpen om rekening mee te houden:

Wat voor zorg heeft je ouder nodig?

Als je ouder nog redelijk gezond is en zelfstandig, dan is er weinig zorg nodig. Maar vaak zijn juist een slechtere lichamelijke of geestelijke gezondheid de aanleiding om iemand in huis te nemen. Kan je die zorg aan en kan je het combineren met je werk of je dagindeling? Is er (gespecialiseerde) hulp die je kan inschakelen of inhuren of zijn er broers of zussen die kunnen bijspringen? Kan je nog wel op vakantie?

Wees realistisch en praat erover met de behandelend arts in hoeverre dit een goed plan is.

Wat vindt je ouder van het idee?

Wat vindt je ouder ervan als de rollen omgedraaid worden en jij voor je ouder zorgt? Niet iedereen voelt zich daar comfortabel bij. Sommige mensen voelen zich schuldig of ongemakkelijk als ze anderen tot last zijn.

Aanpassingen in huis

Is er voldoende ruimte in huis, moet er verbouwd worden? Soms moet een badkamer aangepast worden of als je ouder niet meer zelf de trap op kan, zijn trapliften een overweging. Als dat zo is, hoe zit het dan met de kosten? Is het betaalbaar en wie betaalt het?

Kan je relatie het aan?

Een ouder in je huis kan niet alleen de relatie met die ouder onder druk zetten, ook de relatie met je partner kan erdoor beïnvloed worden. Het is goed om er van te voren over na te denken of je relatie tegen zoiets bestand is. Soms kom je daar pas later achter…

Kosten van levensonderhoud

Wie betaalt er voor de kosten van levensonderhoud? Misschien kan je ouder kost en inwoning betalen of een bijdrage aan het levensonderhoud leveren.

Zoek nauwkeurig uit, wat voor invloed zo’n verhuizing zal hebben voor je financiën, voor de belasting, uitkeringen en subsidies.

Wat vindt de rest van de familie ervan?

Het is een goed idee om de rest van de familie, dus broers en zussen erbij te betrekken en om hun mening te vragen. Ook geldzaken kan je het beste vooraf regelen zodat hier achteraf geen misverstanden over kunnen ontstaan.

Wat gebeurt er met het sociale leven van je ouder?

Misschien wordt je ouder voor de verhuizing uit zijn vertrouwde omgeving gehaald. Zijn er activiteiten of sociale contacten die dan wegvallen? Het is belangrijk dat de ouder door zo’n verhuizing niet in een sociaal isolement komt.