Wat zijn de beste koffiebonen?

Er zijn verschillende manieren van koffiezetten. Veel mensen kiezen voor comfort en gemak met kant-en-klare koffiecups of pads. Toch kiezen steeds meer koffieliefhebbers ervoor om verse koffie te zetten en hun eigen koffiebonen te malen. Maar dan doet zicht meteen de volgende vraag zich voor: Wat zijn de beste koffiebonen?

Koffiebonen kiezen

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur wat betreft smaak en sterkte. De smaak van koffie wordt voor een groot deel bepaald door de koffiebonen die je kiest. Koffiebonen koop je heel makkelijk online, bijvoorbeeld bij de Koffiecentrale.nl, waar ze een groot aanbod hebben en de verschillende smaken van de bonen uitvoerig beschreven worden.

Arabica of Robusta?

Er zijn twee soorten koffiebonen die geschikt zijn voor consumptie: Arabica en Robusta. Deze twee soorten hebben weer allerlei varianten.


Arabica koffiebonen groeien op grote hoogten in Azië en Zuid-Amerika. Het zijn kwalitatief goede koffiebonen, die relatief weinig cafeïne bevatten en zacht van smaak zijn. Arabica bonen bevatten minder vet dan Robusta bonen.

Robusta koffiebonen groeien in lager gelegen gebieden en zijn daardoor makkelijker te verbouwen. Ze bevatten meer cafeïne dan Arabica bonen. De smaak van Robusta bonen is krachtig en soms wat bitter. Robusta bonen zorgen voor een betere cremalaag.

Melanges

Je kan voor 100% Arabica bonen kiezen maar ook voor een melange, dus een deel Arabica en een deel Robusta. Zo kan je profiteren van de beste eigenschappen van beide soorten.


kOngebrande, light, medium en dark roast bonen

De sterkte van de koffie wordt bepaald door:

De sterkte van de koffie wordt voor een groot deel bepaald door de hoeveelheid koffie op de hoeveelheid water die je gebruikt bij het zetten. Maar de sterkte van je koffie wordt ook beïnvloed door:

  • De maalgraad: fijn gemalen koffie is sterker dan grof gemalen.
  • De roast: hoe lang zijn de koffiebonen gebrand. Je kan kiezen uit een light, medium of dark roast. De dark roast is het langst gebrand. Bonen met een light roast hebben een subtiele koffiesmaak. De dark roast is meer geschikt voor een sterke espresso of koffievarianten die met melk gecombineerd worden.

Koffie van versgemalen bonen

Je kan je koffiebonen eenvoudig zelf malen in een koffiemolen. Er zijn zowel elektrische koffiemolens als handmolens. Bij handmolens kan je de maalgraad beter in de gaten houden. Hoe fijner gemalen, hoe sterker de koffie. Natuurlijk zijn er ook volautomatische espressoapparaten waar je koffiebonen in doet. Deze apparaten malen automatisch de benodigde hoeveelheid bonen in de gewenste maalgraad.

Koffiebonen bewaren

Maal nooit meer dan bonen dan je nodig hebt, gemalen koffie begint al na 20 minuten zijn versheid te verliezen. Ook koffiebonen moet je zorgvuldig bewaren. Bewaar ze luchtdicht, evt. vacuum. Door zuurstof en vocht gaat de kwaliteit snel achteruit.