subsidie aanvragen voor huis

Subsidie aanvragen om je huis aan te passen

Het beleid van nu is erop gericht om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Natuurlijk kan je wel de nodige hulp verwachten. Er is thuiszorg en hulpmiddelen die het leven makkelijker kunnen maken. Soms is het nodig om je huis aan te passen zodat je er toch veilig kan blijven wonen.


Aanpassingen en hulpmiddelen als je ouder wordt

Mobiel blijven

Veel oudere mensen krijgen moeite met lopen. Om toch mobiel te blijven zijn er verschillende mogelijkheden. Een scootmobiel, rolstoel of rollator kunnen helpen als hulpmiddel.

Traplift of alles op één verdieping?

Veel ouderen krijgen moeite met traplopen. Om dat probleem op te lossen kan je twee dingen doen. Of je richt je huis zo in dat alles zich op één verdieping bevindt, of je laat een traplift installeren.

Als je alles op één verdieping wilt, dan moet je daar wel ruimte voor hebben. Soms is het nodig om de drempels te laten verwijderen of om een douche op de benedenverdieping te installeren. Een andere mogelijkheid is om een traplift te installeren. Er zijn voor alle mogelijke vormen trappen oplossingen te bedenken. Om de kosten te drukken zijn er nieuwe maar ook tweedehands trapliften zoals je kan zien op bij Handicare.


Sanitair aanpassen

Om het toilet, de douche en/of het bad veilig te kunnen blijven gebruiken zijn er verschillende aanpassingen mogelijk. Een paar voorbeelden.

  • een bad of douche met lage instap
  • een zitbankje of douchestoel
  • handgrepen zodat je je makkelijk kan optrekken

Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Al dat soort aanpassingen en hulpmiddelen kosten geld. Gelukkig is er een mogelijkheid om hiervoor subsidie aan te vragen. Je kan daarvoor aankloppen bij de WMO, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning bij de gemeente waar je woont. De gemeente heeft de plicht om deze zorg te leveren.

Cliëntondersteuner helpt

Vind je het lastig om het zelf te regelen of weet je niet waar je moet beginnen? Dan kan je gebruik maken van een cliëntondersteuner van de gemeente. Zij kunnen duidelijk maken welke mogelijkheden er zijn en hoe je die kan aanvragen.

Er zal gekeken worden naar je eigen wensen en gekeken wat er mogelijk is wat betreft de kosten en subsidies.

Verhuissubsidie

Gaat het allemaal niet lukken? Of wordt een verbouwing of aanpassing van de woning te duur? Sommige gemeenten geven dan liever een verhuissubsidie.