nagelverzorging gereedschap

Perfecte nagelverzorging: Tips voor gezonde, mooie nagels

Laatst bijgewerkt:

Wil je graag perfect uitziende nagels? Onverzorgde nagels kunnen je handen ouder laten lijken. Of je nu regelmatig een professionele manicure laat doen of liever thuis zorgt voor gezonde en mooie nagels, een goede basis nagelverzorging is onmisbaar. Hieronder geven we aan hoe je je nagels het beste verzorgt, behandelt en van nagellak voorziet.


1. Waarom gezonde nagels belangrijk zijn

Gezonde nagels zijn sterk, glad en hebben geen vlekjes of verkleuringen. De nagels horen geen groeven te hebben en zijn egaal van kleur. Gezonde nagels zijn een weerspiegeling van je algehele gezondheid. Een goede nagelverzorging is daarom belangrijk.

2. De basis van een goede nagelverzorging

a. Regelmatig knippen

Door je nagels regelmatig te knippen, blijven ze sterk en voorkom je dat ze afbreken. Gebruik een nagelknipper of nagelschaar van goede kwaliteit. Knip de nagels recht af en rond de hoeken wat af.

b. Vijlen

Met een fijne vijl kan je je nagels verder in model vijlen. Vijl altijd in één richting. Zo voorkom je dat je nagels scheuren of beschadigen. Over het algemeen worden metalen vijlen met een fijne grit als een betere keuze gezien dan bijvoorbeeld wat grove puimsteen vijlen.

c. Vocht inbrengen

Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar je nagels hebben ook vocht nodig, net als je huid. Zonder vocht, worden ze droog en bros. Je kan vocht inbrengen door een handcrème of nagelolie te gebruiken.

3. Meer tips voor mooie en stevige nagels

a. Gezonde voeding

Voor mooie nagels is, naast nagelverzorging, een dieet rijk aan vitamines en mineralen belangrijk. Met name vitamine E, proteïnen en biotine zijn belangrijke stoffen voor de nagels. Voeding die rijk is aan deze stoffen zijn bijvoorbeeld eieren, groene bladgroenten, noten en zaden.


b. Bescherm je nagels bij klusjes

Wil je je nagels mooi houden, dan is het een goed idee om handschoenen te drage bij huishoudelijke klusjes of als je in de tuin werkt. Op die manier kan je je nagels beschermen tegen agressieve stoffen in schoonmaakmiddelen en tegen beschadigingen door stoten of schuren.

4. Veel voorkomende problemen met nagels

a. Voorkom irritaties en ontstoken nagels

Door je nagels schoon en droog te houden kan je ontstekingen of irritaties voorkomen. Dat betekent ook dat je beter niet aan je nagels kan bijten of aan de nijnagels, een los stukje huid naast de nagel, kan pulken. Door nagelbijten en aan velletjes te bijten of te trekken, krijgen bacteriën de kans om infecties te veroorzaken.

b. Schimmelnagels

Schimmelnagels zijn een veel voorkomend en hardnekkig kwaaltje. Je herkent schimmelnagels aan verkleuring of verdikking van de nagels. Bij de drogist en apotheek zijn allerlei middeltjes te koop die je meestal consequent en langdurig moet gebruiken voor ze effect hebben. Helpt het allemaal niet, dan kan je de huisarts om een recept vragen.

oudere hand met gelakte nagels
Oudere handen met roze gelakte nagels

5. Tips om thuis je nagels te verzorgen en te lakken

a. Zorg voor het goede gereedschap

Om je nagels te verzorgen heb je nodig:

 • nagelknipper of nagelschaartje
 • fijne nagelvijl
 • een pusher om de nagelriemen terug te duwen
 • een nagelbuffer of je nagels te polijsten
 • basis coating
 • nagellak in een kleur keuze
 • top coating

b. Volgorde nagelverzorging

 • verwijder indien nodig oude nagellak
 • knip en vijl je nagels
 • duw je nagelriemen terug
 • polijst je nagels

c. Nagellak aanbrengen

 • Na de nagelverzorging breng je de basis coating aan. Hierdoor zal de nagellak beter hechten. Daarna de nagellak en top coating.
 • breng de coatings en lak in dunne laagjes aan.
 • begin met de nagellak aanbrengen in het midden van de nagel dan aan beide kanten.
 • laat elke laag drogen voor je de volgende aanbrengt
 • Eindig met de top coat voor extra glans en om de levensduur van je nagellak te verlengen.

6. Professionele manicure

Laat je je nagels liever doen door een professional, kies dan een nagelsalon met een goede reputatie en hygiëne. Goede nagelstylistes kunnen ware kunstwerkjes maken op je nagels.

7. Je nagels in de seizoenen

Net als je haar kunnen je nagels last hebben van de seizoenen. In de winter kunnen nagels eerder droog en broos worden door de droge lucht binnen. Verzorg je handen en nagels regelmatig met een wat vettere handcrème. Als je naar buiten gaat kan je het beste handschoenen dragen tegen de kou.

In de zomer kunnen nagels minder sterk worden door zonnestralen en water. Je kan dan ook het beste je handen én je nagels insmeren met zonnecrème.

Samenvattend

Mooie en gezonde nagels krijg je door er tijd en moeite in te steken. Behalve een perfecte nagelverzorging is ook een gezonde voeding van belang. Vergeet niet dat de nagels een afspiegeling zijn van je algehele gezondheid. Daarbij zijn goed verzorgde nagels een lust voor het oog.