beveiligingscamera

Beveiligingscamera onderhouden doe je zo!

Met een beveiligingscamera haal je een stukje zekerheid in huis, je voelt je veiliger wanneer er één of meerdere camera’s aanwezig zijn in de woning. Net zoals alle apparatuur in huis zal een beveiligingscamera ook van tijd tot tijd wat aandacht nodig hebben. Met de informatie op deze pagina zal het onderhoud van de camera een koud kunstje zijn, zodat je altijd op het juiste moment die belangrijke beelden kunt vastleggen.

Hoe werkt een beveiligingscamera?

Een beveiligingscamera kan beelden lokaal of online opnemen. Dit kunnen continu opnames zijn of op basis van beweging of een ander signaal. Bij sommige systemen worden de oude beelden automatisch weer gewist, het is ook mogelijk een archief aan te leggen van opnames. Naast beveiligen tegen inbrekers of andere ongenode gasten is het ook mogelijk de beveiligingscamera te gebruiken om de woning of de bewoners in de gaten te houden voor extra veiligheid. Binnen een smart home zijn er nog veel meer mogelijkheden om het wooncomfort te verhogen.

* IP Beveiligingscamera: Een IP camera stuurt beelden automatisch door naar een online data opslag dienst. Deze beelden kunnen overal ter wereld worden bekeken. Bij deze vorm van beveiliging zul je dus ook een functionerende internetverbinding nodig hebben.

* Infrarood camera: Dit type beveiligingscamera kan beelden vastleggen in het donker. Houd er rekening mee dat een infrarood camera gevoelig is voor stof en vuil, omdat de camera dan niet altijd meer goed de beelden kan onderscheiden.

* CCD en resolutie: De beeldchip ofwel CCD is zeer belangrijk, dit is in feite het oog van de camera. Tenzij het een infrarood camera betreft zal de CCD lichtgevoelig moeten zijn. Daarnaast is een HD resolutie ook van belang, hoe hoger de resolutie hoe scherper het beeld. Met een HD beveiligingscamera is het mogelijk om achteraf in te zoomen.

* Sensoren: Je kunt een “slimme” beveiligingscamera later uitbreiden met sensoren om meer functionaliteit aan de camera te geven. Denk aan detectie van beweging, zodra er een beweging wordt geconstateerd zal de camera automatisch in werking treden. Deze sensoren moeten ook periodiek gecontroleerd worden en eventueel onderhouden, zodat ze op het juiste moment hun werk doen.

Beveiligingscamera onderhouden

Bij het onderhoud van de camera zijn er enkele verschillen tussen camera’s binnen en buiten. Omdat veel zaken overeenkomen bespreken we beveiligingscamera’s in het algemeen.

* Lens reinigen: Je moet zeker met enige regelmaat de lens van de camera reinigen. Wanneer er stof of vlekken op de cameralens ontstaan kan het beeld troebel worden. Wanneer de beveiligingscamera is uitgerust met een variabele focus is het mogelijk dat de camera zal scherpstellen op de vervuiling. Veel beveiligingscamera’s hebben een “fixed focus” op “oneindig” waarmee (vrijwel) het gehele beeld scherp blijft. Wanneer er krassen op de lens komen zal deze direct vervangen moeten worden, afhankelijk van het merk of type kun je dit zelf uitvoeren, soms moet er een specialist aan te pas komen.

* Stof: In stoffige ruimtes moet je niet alleen de lens schoonhouden maar ook de camera body. Je kunt met een zachte, vochtige doek voorzichtig de camera reinigen. Gebruik geen doordrenkte doeken en let op met bijtende reinigingsmiddelen. Blazen met een stofzuiger helpt ook om stof te verwijderen, houd er wel rekening mee dat je met blazen het probleem vooral verplaatst.

* Vocht: Wanneer de beveiligingscamera zich in een vochtige ruimte bevindt moet je letten of er een IP certificatie voor de camera bekend is. IP 65, IP 66 en IP 67 geven aan hoe bestendig de beveiligingscamera is tegen vocht, stof en temperatuur. Voor buitengebruik worden hier strenge eisen aan gesteld. Let ook binnen op met condensatie en andere vormen van vocht die de camera kunnen beschadigen.

* Stroomvoorziening: Het spreekt voor zich dat de kabels niet beschadigd mogen zijn, wanneer er breuken of scheuren in de bekabeling geconstateerd worden moeten deze direct vervangen worden om kortsluiting te voorkomen.

* Sensoren: Wanneer er sensoren aanwezig zijn zul je deze ook moeten onderhouden. Denk aan het plaatsen van nieuwe batterijen, het schoonmaken van een lens of andere vormen van onderhoud. Anders ontstaat het risico van een “false positive”, dat betekent een alarmering terwijl dit niet terecht is.

* Accu: Veel moderne beveiligingscamera’s zijn uitgerust met een backup accu voor het geval dat de stroom uitvalt. Zorg ervoor dat deze accu opgeladen is en nog naar behoren functioneert. Afhankelijk van het type zoals Li-ion of NiMH zal de accu periodiek geheel ontladen moeten worden. Raadpleeg hiervoor de instructies.

* Ongedierte: Met name spinnenwebben kunnen de werking van de beveiligingscamera nadelig beïnvloeden, zorg er dus voor dat deze snel worden verwijderd. Daarnaast kunnen kabels doorgeknaagd worden, of andere soorten ongedierte kunnen de camera aantasten of zelfs buiten werking stellen. Dit geldt met name voor buitengebruik, maar ook binnen kan ongedierte de werking van de camera verstoren.

Controleer zelf regelmatig of de beveiligingscamera juist functioneert, houd de camera schoon en schakel bij technische problemen direct een specialist in voor onderhoud en reparatie.