Zo heb je het hele jaar plezier van je tuinmeubelen

Tuinmeubelen gebruik je natuurlijk vooral in de zomer als het lekker weer is. Maar wat doe je er de rest van het jaar mee? Met tuinstoelen en tuintafels kan je buien een gezellige plek creëeren om lekker buiten te zitten of buiten te eten. Maar als de dagen weer korter worden en het kouder wordt, dan zijn we steeds minder buiten en lijkt het nut van de tuinmeubelen voorbij. Tot het volgende voorjaar.


Toch kan je in de tussentijd best leuke dingen bedenken om je tuinmeubelen de rest van het jaar ook te gebruiken.

Wat doe je met je tuinmeubelen de rest van het jaar?

Na de zomer worden tuinmeubelen vaak opgeslagen in de schuur of berging of afgedekt met een hoes, afhankelijk van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Niet alle tuinstoelen en tuintafels kunnen het hele jaar buiten blijven staan. Meubelen van rotan, hout of gietijzer zullen erg te lijden of zelfs beschadigen als het vochtig en koud weer is. Tuinmeubelen van aluminium, kunststof of poly rattan kunnen wel het hele jaar buiten blijven.

Toch zijn er ook andere dingen te bedenken om alle seizoenen plezier te hebben van je buiten meubelen. Bijvoorbeeld door je tuinmeubelen naar binnen te brengen.

In de herfst

In de herfst kan het weer nog wel eens redelijk zijn. Bovendien zijn er verschillende klusjes te doen in de tuin. Als je een afdak, een half overdekte patio of een andere vorm van beschutting hebt, dan kan je je tuintafel en -stoelen daaronder zetten. Ronde tuintafels met stoelen staan heel gezellig en als je een terrasverwarmer hebt, dan kan je vaak nog tot ver in de herfst buiten zitten. Het is wel aan te raden om eventuele kussens na gebruik in de herfst op de droge plek weg te leggen, zodat ze door het vocht niet gaan schimmelen.

Tuinmeubelen binnen in de winter

In de winter

In de winter is het meestal én te koud én vroeg donker. De kans dat je je tuinmeubelen dan buiten gebruikt is klein. Maar, je kan ze natuurlijk wel naar binnen halen.


Maak de meubelen goed schoon en zet ze in de serre of in je tuinhuisje als je dat hebt. Heb je leuke, fijne tuinstoelen dan kan je ze tijdelijk verwisselen met de stoelen die normaal bij je eettafel of keukentafel staan. Een zitje van rotanstoelen staat ook leuk op de slaapkamer als je er de ruimte voor hebt. Een tuintafel kan je ook gebruiken om planten op te zetten, te kweken of te verpotten.

In de lente

In de lente is het tijd om de tuinmeubelen weer naar de tuin te verplaatsen. Of, als ze heel goed binnen bevallen, dan kan je overwegen om ze te laten staan. Kijk dan bijvoorbeeld bij Tuinmeubelwereld tuinmeubelen of je een nieuwe tuinset voor de tuin kan uitkiezen. Leuk voor de afwisseling