fietsen met helm

De voor- en nadelen van het dragen van een helm

Laatst bijgewerkt:

Sinds de populariteit van elektrische fiets is het aantal fietsongelukken onder ouderen flink toegenomen. Geen wonder, want je kan zonder inspanning een redelijke snelheid behalen (tot 25 km/uur op een gewone elektrische fiets). Veel mensen pleiten daarom om het dragen van een fietshelm verplicht te stellen. Maar daarvan lijkt voorlopig nog geen sprake.


Je kan er natuurlijk wel altijd vrijwillig voor kiezen om een fietshelm te dragen. Racefietsers dragen tenslotte ook vaak een helm.

Een helm op de fiets?

In het buitenland zie je het veel vaker en het is in sommige Europese landen ook verplicht, een helm op de fiets. Hier zijn we dat eigenlijk niet zo gewend. Alleen bij brommers, scooters en motoren waarbij het wel verplicht is. Een fietshelm is ook iets anders dan een motorhelm of integraal helm. Een fietshelm is lichter, heeft ventilatiegaten en bedekt minder oppervlakte van het hoofd.

helmen

Voor je veiligheid

Je kan overwegen om vrijwillig een fietshelm te gaan dragen. Met een elektrische fiets haal je zonder inspanning een hogere snelheid dan dat je zelf zou trappen. Bovendien is een elektrische fiets wat zwaarder waardoor je eerder uit balans raakt. Een helm kan je hoofd dan toch beschermen bij een val.

Hoe kies je een passende helm?

De verleiding is natuurlijk groot om online de goedkoopste helm uit te kiezen, maar dat is geen goed idee. Een helm moet perfect passen om je te beschermen bij een val. De maat van een helm hangt af van de grootte van je hoofd die je kan meten door de omtrek ter hoogte van je voorhoofd te meten.  Een helm moet strak zitten, maar niet zo strak dat het ongemakkelijk is. Zeker de wat duurdere helmen kan je ook nog eens verstellen en zo passend maken.


Nadelen van een helm

Over de nadelen van het dragen van een helm kunnen we kort zijn: je kapsel. Een helm is warm met als gevolg dat je haar vochtig wordt of statisch en als je hem afzet ziet het er een stuk minder leuk uit dan ervoor.

Natuurlijk zijn er ook nog een paar praktische dingetjes. Als je ergens op de fiets naar toe gaat, of gaat winkelen, dan loop je wel met een helm rond.

Als je een helm laat vallen, zal je hem altijd moeten vervangen, ook al is er aan de buitenkant niets te zien.