sneeuwketting

Sneeuwkettingen: wanneer en waarom heb je ze nodig?

De regels voor het gebruik van sneeuwkettingen verschillen per land. In Nederland mag je normaal gesproken niet met sneeuwkettingen over de weg rijden. Het is alleen in extreme gevallen toegestaan. Dat komt omdat rijden met sneeuwkettingen het wegdek zouden kunnen beschadigen. Nu is Nederland ook geen land waar je veel besneeuwde hellingen hebt en met sneeuwstormen te maken krijgt.

Wat zijn sneeuwkettingen?

Sneeuwkettingen zijn letterlijk kettingen die om je band passen. Als de kettingen om je band zitten, heb je meer grip op gladde wegen met sneeuw en/of ijs en zal je minder snel slippen. De kettingen gebruiken als het ware het gewicht van de auto om zichzelf over gladde wegen voort te bewegen.

Wanneer en waar gebruik je sneeuwkettingen?

In een aantal Europese landen is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht. Bijvoorbeeld in wintersportlanden als Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk. Maar ook in Kroatië, Noorwegen, Slovenië, Slowakije, en Tsjechië ben je verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben en te gebruiken als dat met borden aangegeven wordt. In andere landen zoals Zwitserland en Zweden worden sneeuwkettingen aangeraden maar zijn niet verplicht.


Sneeuwkettingen gebruiken en onderhouden

Als je naar één van de hierboven genoemde landen gaat, kan je het beste vooral verdiepen in de regels en sneeuwkettingen kopen en achter in je auto bewaren. De kettingen bij je hebben is één ding. Je moet natuurlijk ook weten hoe je ze om de banden kan doen. Wie het nooit eerder heeft gedaan, doet er goed aan om het thuis alvast een keer te oefenen. Dat is beter dan dat je ze voor het eerst in het donker, in de kou en/of de sneeuw om moet doen.

Vergeet ook niet om modder, zout en pekel na gebruik van de sneeuwkettingen af te spoelen. Laat de kettingen bovendien goed drogen voordat je opbergt. Dit voorkomt dat ze gaan roesten. Berg ze ook vooral netjes op. Sneeuwkettingen kunnen gemakkelijk in de knoop raken.

Hoeveel sneeuwkettingen heb je nodig?

Een auto heeft vier banden, maar je hoeft alleen sneeuwkettingen te hebben om de wielen die aangedreven worden. Dat zijn er bij de meeste auto’s twee. Je moet dan wel weten of je auto voorwielaandrijving of achterwielaandrijving heeft. Alleen bij 4×4 auto’s met vierwielaandrijving is het verstandig om vier sneeuwkettingen te nemen.