eyeliner 50 plus

10 eyeliner tips voor 50 plus

Eyeliner laat je ogen extra spreken. Maar het mooi aanbrengen van eyeliner is niet zo eenvoudig. Als je ouder wordt is je huid vaak minder strak en rimpeliger. Dat maakt het aanbrengen alleen maar lastiger. Bovendien worden je ogen er ook niet beter op. Welke soort eyeliner en welke kleur is geschikt als je boven de 50 bent?

Daarom 10 eyeliner tips voor 50 plus dames.

#1 Voorzichtig met de huid rond je ogen

Kies producten die makkelijk aan te brengen zijn en die niet irriteren. De huid rond de ogen is dun en gevoelig. Een product dat moeilijk kleur afgeeft en wrijving veroorzaakt of waarvoor je het ooglid elke keer moet uitrekken om het aan te brengen, zorgt eerder voor rimpels, een slappe huid en irritatie.

#2 Wat is de juiste volgorde van oogmake-up?

Eyeliner maakt onderdeel uit van de rest van je make-up. Hieronder de juiste volgorde. Onderdelen die je niet gebruikt, sla je gewoon over.

 • Dagcrème met SPF (Sun Protection Factor)
 • Primer
 • Foundation
 • Concealer of camouflagestift
 • Bronzer en/of blush
 • Oogschaduw
 • Eyeliner
 • Mascara
 • Wenkbrauwen
 • Lipstick

#3 Bereid je huid voor

Vette crèmes en huidolie zijn dan misschien goed voor de huid. Ze zorgen er wel voor dat make-up eerder vervaagt en minder lang goed blijft zitten. Reinig daarom je huid voordat je je make-up aanbrengt met een milde, vochtinbrengende gezichtsreiniger.

Een eye primer is een primer speciaal voor de ogen. De oog primer maakt je huid gladder zodat het makkelijker is om je oogmake-up aan te brengen. Bovendien blijft het daardoor beter zitten.

#4 Make-up bril nodig?

Jaja, je ogen worden slechten en je hand misschien wel wat minder vast. Allemaal dingen die het aanbrengen van make-up lastiger maken. Een make-up spiegel die vergroot kan helpen, net als een make-up bril. Een make-up bril is een bril op sterkte die één kant van je oog vrij laat.

#5 Welke eyeliner kies je?

Het kan even zoeken zijn voordat je jouw ideale eyeliner gevonden hebt. Welke soort dat is kan voor iedereen verschillend zijn. Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste soorten eyeliners:

 • Oogpotlood – een oogpotlood kan lastig aan te brengen zijn. Als ze wel makkelijk kleur afgeven, lopen ze meestal ook snel weer uit.
 • Gel eyeliner – je hebt gel eyeliners in een potje die je aanbrengt met een kwastje of in de vorm van een gel potlood. Gel eyeliner is vloeibaar maar wat dikker en crème-achtig van substantie. Het is makkelijk aan te brengen en eenmaal droog, blijft het lang zitten.
 • Vloeibare eyeliner – vloeibare eyeliner zit meestal in een potje of flesje met een kwastje. De vloeibare eyeliner is dunner van substantie dan een gel eyeliner. Vloeibare eyeliner moet met een strakke hand aangebracht worden.
 • Stift eyeliner – een stift eyeliner is combinatie van vloeibare eyeliner en een oogpotlood. Het maakt het aanbrengen van een strakke lijn makkelijker.
 • Poeder eyeliner – Poeder eyeliner is vergelijkbaar met oogschaduw. Je brengt het aan met een fijn kwastje. Het is niet geschikt voor een strakke lijn.

Gel eyeliner potloden of gelpotloden lijken een goede keuze voor het ouder wordende oog. Bovendien zijn ze er in allerlei kleuren.

#6 Welke kleur eyeliner?

Veruit de meeste eyeliners zijn zwart. Zwart is mooi als je een donkere huid hebt en/of donker haar. Naarmate je ouder wordt, wordt je huid en haar lichter. Zwarte eyeliner en mascara kunnen dan snel te hard zijn. Bruin, brons, taupe, grijs, groen, beige of blauw zijn dan vaak betere keuzes.

#7 Kies een eyeliner die je huid niet irriteert

Oogpotloden of poedereyeliners zijn minder geschikt als je een droge huid hebt. Gelpotloden en vloeibare eyeliners zullen je dan beter bevallen en beter staan. Heb je een droge huid, dan zijn er ook eyeliners die extra verzorgend zijn en hydraterend werken.

Heb je een gevoelige huid die snel geïrriteerd raakt, zoek dan naar producten die minder chemicaliën bevatten. Zoek bijvoorbeeld naar producten die hypoallergeen, parfumvrij en/of vegan zijn.

#8 Hoe breng je eyeliner aan?

De strakke eyeliner die je met liquid eyeliner kan zetten, zijn wat minder geschikt omdat de huid van je ogen ook niet meer helemaal strak is. Een wat zachtere eyeliner die minder strak zal vaak beter staan.

Probeer bij het aanbrengen je ooglid niet strak te trekken. Buig je hoofd zover achterover dat je nog in de spiegel kan kijken. Pak het potlood of je kwast en houd die zo horizontaal mogelijk. Breng je eyeliner aan van binnen naar buiten. Eindig altijd met een opgaande beweging.

Een andere manier is om stippen te zetten zo dicht mogelijk tussen te wimpers en de stippen daarna met een wattenstaafje uitwrijven.

Eyeliner aanbrengen heeft wat oefening nodig. Blijft het lastig, dan kan je bij de schoonheidsspecialist een lijntje laten tatoeëren. Dit blijft dan enkele maanden zitten en vervaagt langzaam.

#9 Onder en/of boven het oog?

Als je 50 plus bent dan kan je de nadruk beter op de bovenkant van het ooglid leggen. Dus breng in elk geval een lijntje aan op je bovenste ooglid. Houd de eyeliner onder het oog heel subtiel.

#10 Verwijder de make-up

Om je huid en wimpers gezond en fris te houden is het belangrijk dat je je de make-up aan het eind van de dag weer van je gezicht afhaalt. Doe dat met een milde gezichtsreiniger of reinigingsolie.