foundation oudere huid

Welke foundation voor de oudere huid?

Laatst bijgewerkt:

Foundation is er in veel soorten en kleuren. Dat maakt het niet gemakkelijk om een goede foundation te kiezen, zeker als je wat ouder bent en een foundation voor de oudere, rijpere huid zoekt.

Wat doet foundation?

Foundation is je basismake-up, bedoeld om je huidtint egaler te maken. Foundation kan vloeibaar, crème-achtig  of op poederbasis zijn. Het is de bedoeling dat de kleur van de foundation zo dicht mogelijk bij de kleur van je huid komt. Het is niet de bedoeling om je huid meer kleur te geven of donkerder te maken met foundation. Het doel van foundation is de huid een zo egaal mogelijk uiterlijk te geven en vlekjes en oneffenheden te camoufleren.

Heb je wel foundation nodig?

Als je een vrij gave huid hebt zonder al te veel oneffenheden, dan heb je waarschijnlijk genoeg aan een licht getinte, vochtinbrengende dagcrème met een zonbeschermingsfactor (SPF)  natuurlijk. Als je wat meer camouflage kan gebruiken, of je wilt je een keer goed opmaken voor een speciale gelegenheid, dan is een dekkende foundation de goede keus.


Vergeet de primer niet

Het is geen overbodige luxe om onder je foundation een primer aan te brengen. Deze zorgt dat je foundation beter hecht en langer mooi blijft. De primer vormt als het ware een buffer tussen je huid, huidvet en transpiratie en je foundation. Een primer vult ook lijntjes en ondiepe rimpels op zodat je huid egaler lijkt.

Welke foundation voor de oudere huid?

Bij het kiezen van een foundation voor de ouder wordende huid zijn de volgende drie punten het belangrijkst: je huidtype, de kleur en hoe dekkend je de foundation wil hebben.

#Foundation en je huidtype

Een hele droge huid heeft een ander soort foundation nodig dan een huid die wat vetter is. Bij een droge huid kan een foundation op oliebasis een betere keuze zijn omdat bij een foundation op waterbasis de droge plekjes eerder zichtbaar zijn.

#Kleur

Om de juiste kleur te kiezen, test je de foundation niet op je hand, want die heeft meestal niet dezelfde kleur als de huid van je gezicht, maar op de kaaklijn. De foundation die het minste opvalt en als het ware in je huid lijkt op te gaan is de juiste kleur. Als je twijfelt, kun je ook twee tinten kopen en die met elkaar mengen. Vergeet ook niet dat je huid ’s zomer wat meer kleur heeft dan in de winter en dat dan misschien een donkerder tint beter is.

#Dekking

Een een huid die snel geïrriteerd is en last heeft van rode vlekjes heeft meer dekking nodig dan een huid die van zichzelf vrij egaal is.

#Andere factoren

Andere factoren die mee kunnen spelen bij de keuze zijn:


  • prijs
  • (natuurlijke) ingredienten
  • SPF factor, Sun Protection Factor
  • zelfbruinend of niet

Beste foundation voor de oudere huid

De beste keuze foundation voor de rijpe huid is er één die vocht inbrengt en zo zorgt dat de huid langdurig gehydrateerd wordt en tegelijkertijd de huid ook voedt. Dat zorgt ervoor dat de huid er wat voller en jeugdiger uitziet. Foundations met licht reflecterende deeltjes zijn ook geschikt. Deze geven je huid een jeugdiger uitstraling en verzachten lijntjes en rimpels.  

Voor de rijpere huid kun je poederachtige of foundation die extra glans aan je gezicht geven beter vermijden. Bij die typen foundations vallen rimpeltjes en lijntjes juist extra op en bereik je dus het tegenovergestelde. Ook matte foundations zijn minder geschikt en laten de huid er snel droog uitzien.

Hoe breng je foundation aan?

De volgorde van aanbrengen is afhankelijk welke producten je gebruikt: dagcrème, primer en dan foundation. Breng de foundation aan met je vingers of een schoon makeupsponsje. Is de foundation nog niet dekkend genoeg naar je zin? Gebruik dan nog een concealer op die plaatsen waar je het nodig hebt. Bijvoorbeeld onder de ogen en op plekjes waar je het nodig hebt. De concealer kan het beste een tint lichter zijn dan je foundation.

Lees ook de beste 50 plus beauty tips

Foundations speciaal voor de rijpe huid

Natuurlijk voorziet de markt in anti-aging foundations speciaal voor de oudere huid. Een paar voorbeelden:

  • Zo is Total Effects Touch of Foundation van Oil of Olaz  een dagcrème met een vleugje foundation om de huidteint te egaliseren. Tegelijkertijd verzorgt het de huid. Dit product is geschikt voor als je geen al te dekkende  foundation wil, maar wel je huid wilt beschermen en verzorgen.
  • Maybelline Age Rewind The Eraser is een foundation die behalve kleur ook hyaluronzuur, collageen, vitaminen, mineralen en SPF 18 bevat.
  • Max Factor Ageless Elixir is een foundation voor de oudere huid die een goede dekking geeft. Het bevat SPF15 daarnaast een verzorgend serum. Het serum heeft speciale licht reflecterende pigmenten.