boeken ouder worden

5 Interessante boeken over ouder worden

De gedachten aan ouder worden kunnen je somber of zelfs angstig maken. Oud worden gaat ook meestal gepaard met veranderingen in lichaam en geest. Lezen over ouder worden kan je nieuwe inzichten geven en je de positieve kanten van ouder worden laten zien of het geeft je tips hoe je kan omgaan met je pensioen.


Vijf recente leuke boeken over gezond ouder worden

#1 Een beetje leuk ouder worden – Wies Verbeek

’n Beetje Leuk Ouder Worden is geschreven door Wies Verbeek en geeft je nuttige en handige tips over gezond ouder worden en een lang en gelukkig leven. Ze interviewde voor dit boek meer dan 80 wetenschappers en experts op het gebied van gezondheid.

In het boek worden bijvoorbeeld vragen beantwoord over hoe je goed kan slapen als je ouder wordt, hoe je zo lang mogelijk gezond blijft en hoe je je lijf zo lang mogelijk strak kan houden. En verder lees je nog veel meer tips over voeding, bewegen, uiterlijk, gezonde geest en hormonen.

Het is beschikbaar als boek, e-book en luisterboek.

#2 Fit fab – Nanneke Schreurs

Dit boek wil je helpen om na je 40e de fitste versie van jezelf te worden. De 10 stappen die je daarvoor moet zetten, worden uitgebreid beschreven. Hoe kan je toch afvallen, ook al is het wat lastiger als je ouder wordt. Dit boek laat je zien welke aanpassingen je moet maken in voeding, bewegen en lifestyle om fit en slank te worden en te blijven. Een boek vol tips, oefeningen en recepten.

#3 Vrolijk verval – Hedy d’Ancona

Vrolijk verval is geschreven door activiste en politica Hedy d’Ancona. Volgens Hedy is oud zijn ‘uit’ en ‘niet hip’ en moeten ouderen nodig emanciperen. Het boek gaat dan ook voor een groot deel over het negatieve en stereotype beeld dat de maatschappij nog steeds van ouderen heeft. Door haar humor en scherpe observaties lijkt ouder worden een stuk minder negatief.


#4 Het seniorenbrein – André Aleman

Het seniorenbrein is een boek dat je meer kennis wil bijbrengen over je hersenen als je ouder wordt. Gebaseerd op de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen wordt verteld wat er met je geheugen en verstand gebeurt als je boven de 50 bent. Wat dat je brein achteruitgaat is onontkoombaar. Maar er zijn ook positieve kanten. In dit boek lees je welke veranderingen je kan verwachten, wat de voortekenen van Alzheimer zijn en wat je zelf kan doen om je hersenen zo gezond en scherp mogelijk te houden.

#5 Je kan het maar één keer doen – Barbara Beukering

Doodgaan is de enige zekerheid die we hebben in het leven. Maar niet veel mensen denken hier graag over na. De één gaat anders om met afscheid nemen dan de ander en dat heeft een grote invloed op de achterblijvers. Barbara van Beukering beschrijft in dit boek haar eigen ervaringen met de dood met deskundigen zoals artsen, rouwdeskundigen en stervensbegeleiders. Ook vertellen een aantal bekende Nederlanders hun verhaal en komen 14 bekende vrouwen van boven de 70 met hun kijk op de dood.