sauna

5 Redenen om een sauna aan te schaffen

Ben je iemand die graag in de sauna zit? Na een traditionele Finse sauna voel je je verkwikt, volledig ontspannen en schoon. Eigenlijk zou het toch een geweldig idee zijn om in je eigen woning een saunaruimte in te richten? Het aanschaffen van een traditionele sauna kan een aardige investering zijn. Er is ook een goed alternatief: een infraroodsauna. Een infraroodsauna werkt met zogenaamde warmtestraling. Deze straling dringt diep in je spieren en gewrichten door en veroorzaakt geen zonnebrand. Immers een verbrande huid krijg je van UV-straling. Een infrarood sauna is voor vrijwel iedereen geschikt. Het is verstandig om oververhitting te voorkomen door veel van tevoren te drinken en de deur van je saunaruimte niet geheel af te sluiten. Een infrarood sauna heeft daarbij nog een aantal interessante voordelen.

1: Een sauna verzacht eventuele pijn

Spierpijn of gewrichtpijn is erg vervelend en kan zelfs lastig zijn. Heb je spierpijn, dan trekt het vaak ook door en worden ook andere spiergroepen te strak aangespannen. Infraroodstraling dringt diep door en zorgt voor ontspanning. Ook bij lage rugpijn kan een infraroodsauna verlichting brengen. Mocht je pijnklachten hebben, overleg dan met je huisarts of warmtetherapie voor jou geschikt is.

2: Een infraroodsauna stimuleert je bloedsomloop

Als een infrarood sauna je lichaam opwarmt, willen je hersenen de overtollige hitte zo goed en zo snel mogelijk afvoeren. Dit gebeurt door het stimuleren van je bloedsomloop. Je hart wordt extra aan het werk gezet en je bloedsomloop versneld. Dit heeft positieve gevolgen, zoals het sneller en beter afvoeren van afvalstoffen. Heb je last van ontstekingen of pijn, dan zal een betere bloedcirculatie verlichting kunnen brengen.


3: Een infraroodsauna kan ondersteunen bij het afvallen

Als je lichaam opwarmt, zal het alles doen om de lichaamstemperatuur zo gezond mogelijk te houden. Daarvoor moet je lichaam arbeid verrichten en dat kost energie. Je lichaam zal je stofwisseling naar een hoger niveau tillen. De benodigde energie kan je lichaam halen uit opgeslagen vetweefsel, dat verbrand wordt. Wist je dat 30 minuten in een sauna al kan zorgen voor een extra verbruik van 600 calorieën? Doe dit regelmatig en je gaat de verschillen zien, bij gelijke activiteit.

4: Een sauna kan de kwaliteit van je huid verbeteren

Door de warmtestraling gaan de poriën van je huid wijder openstaan. Eventuele verontreinigingen worden sneller afgevoerd, ofwel door zweten, ofwel door een verhoogde stofwisseling. Dermatologen maken in veel gevallen gebruik van infraroodtherapie bij de behandeling van eczeem, psiorasis of cellulitis. In een aantal gevallen kan infraroodtherapie ook heilzaam zijn bij littekenweefsel en brandwonden. Overleg met je huisarts of je hiervoor in aanmerking komt.

5: Een gevoel van optimale ontspanning

Onze levens zijn vaak al druk genoeg. Er is niets mis met een moment voor jezelf nemen om volledig te ontspannen. Sterker nog, dat is een van de belangrijkste redenen om een Finse sauna of moderne infraroodsauna aan te schaffen. Gun jezelf een moment van pure verwenning en begin of eindig een drukke dag verkwikt, uitgerust en opgewekt.