50-Plus? Let dan goed op de verlichting binnenshuis

Veel mensen van rond de vijftig jaar, krijgen te maken met fysieke beperkingen. Op zich hoeft dit helemaal niet gelijk iets slechts te zijn. Het is alleen belangrijk om er rekening mee te houden. Zo zal het uitvoeren van dagelijkse werkzaamheden mogelijk wat meer tijd gaan vragen. Daarnaast veranderen bij het ouder worden ook je ogen. Sommigen krijgen last van zogeheten floaters of drijvers, vergeling of verharding van de lens in het oog of een afname van de pupilgrootte. Ook de kans op oogziekten zoals glaucoom of cataract wordt groter. Dit alles verkleint de hoeveelheid licht die het oog binnendringt, en vergroot juist de kans op verblinding. Belangrijk dus om erg goed te kijken naar de verlichting binnenin huis.

Wel tot tien keer zoveel licht nodig

Over het algemeen hebben oudere ogen meer licht nodig om op hetzelfde niveau als vroeger te zien. Wist je bijvoorbeeld dat iemand van zestig wel tien keer zoveel licht nodig kan hebben als iemand van twintig? Het is dus belangrijk om overal in je woning goede functionele taakverlichting te hebben. In de keuken helpt dit bijvoorbeeld om comfortabel en veilig voedsel te kunnen bereiden. Boven de eettafel, bij het bed of een stoel maakt goede verlichting het mogelijk om zonder al teveel inspanning te kunnen lezen.

Ook is bekend dat binnenverlichting die de natuur nabootst, zorgt voor een beter slaappatroon. En dat zorgt weer voor een betere gezondheid. Wil je zo goed mogelijk het menselijke natuurlijke ritme reguleren? Zorg dan enerzijds voor een lichte binnenruimte met natuurlijk en kunstlicht voor koel en helder licht voor ’s ochtends en overdag. ’s Avonds is het beter om voor warmer licht te kiezen. Ideaal om aan al deze wensen te voldoen zijn dimbare led-lampen. Deze maken het mogelijk om het lichtniveau af te stemmen op het tijdstip en de activiteit.


Zorg voor zo weinig mogelijk contrast

Hoe mensen licht ervaren hangt af van twee zaken. Ten eerste zoals hierboven genoemd de lichtbron. Maar ook de armatuur speelt hierbij een grote rol. Oudere ogen hebben moeite zich snel aan te passen aan veranderingen in lichtniveau. Dat maakt contrast een lastig iets. Zorg daarom voor armaturen die een consistent licht qua contrast en niveau verspreiden. Aangezien buitenverlichting vaak helderder is dan binnen, is het ook belangrijk goed te letten op de lampen in de gang of andere overgang tussen buiten en binnen. Een lamp met een hoger lichtniveau in de hal maakt de overgang van buiten naar binnen of andersom minder inspannend voor de ogen.

Verlichting belangrijk voor comfortabel en veilig wonen

Veel senioren hebben de wens zolang mogelijk onafhankelijk te kunnen blijven. Goede verlichting in huis speelt hierbij een grote rol. Het vergroot namelijk op diverse manieren de veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan omgevingsverlichting om ook in het donker veilig door de woning te kunnen verplaatsen. Of aan een helder taaklampje dat gebruikt kan worden voor belangrijke zaken zoals medicijninname. De juiste verlichting vergroot het comfort en de veiligheid.

foto: Technology vector created by vectorpocket – www.freepik.com