6 Redenen waarom breien goed voor je is

Zelf breien is op dit moment weer in.

Er zijn tijden dat breien hip en in is, maar die wisselen zich af met perioden dat zelf breien en breisels als suf en oma-achtig wordt gezien. Op dit moment is breien weer redelijk populair. Behalve dat je er leuke dingen mee kunt maken, heeft het ook nog een aantal voordelen voor je gezondheid. Reden genoeg dus om de pennen weer op te pakken.

Hetzelfde geldt trouwens ook voor veel andere vormen van handwerken.

1. Breien is een soort mediteren

Je moet de grondbeginselen wel eerst beheersen en dat heeft wat oefening nodig. Insteken, omslaan, doorhalen, af laten glijden, telkens diezelfde bewegingen vragen van zowel lichaam als geest een bepaalde concentratie. Als je zo ver bent dat het breien een soort automatisme is geworden, dan kunnen de ritmische bewegingen een zelfde uitwerking hebben als mediteren. En je houdt er nog een leuke sjaal of trui aan over ook.


2. Breien werkt positief bij stress en depressieve gevoelens

De ritmische beweging van breien geeft afleiding bij onrust, depressieve gevoelens en stress. Breien verlaagt de bloeddruk al na een paar minuten en zorgt er voor dat je rustiger en meer ontspannen wordt.

3. Breien verbetert de motoriek

hersenkwabben-1Breien stimuleert grote delen van de hersenen tegelijk. De frontaal kwab, die zorgt voor de aandacht, de planning en de uitvoering, de pariëtale kwab die zorgt voor informatie van de zintuigen en de ruimtelijke navigatie, de occipitale kwab die de visuele informatie verwerkt, de temporale kwab die taal en betekenins interpreteert en dingen opslaat in het geheugen en het cerebellum, dat voor de precisie en juiste timing van bewegingen zorgt. Door deze gecombineerde activiteit verbetert de fijne motoriek.

4. Het houdt de geest fit en gezond

Behalve dat breien goed is voor je stemming en je motoriek, stimuleert het ook de geest. Hoe vaker je je hersenen gebruikt, hoe beter dat is en hoe langer je geest fit blijft. Volgens een onderzoek van de Mayo Clinic, hebben ouderen die regelmatig breien of handwerken 30-50% minder kans op een cognitieve stoornis, dan degenen die dat niet doen.


5. Breien voor gezonde de gewrichten

Zoals je ook je hersenen moet blijven gebruiken om ze gezond te houden, moet je ook je gewrichten blijven gebruiken. Door je handen op een rustige manier gebruiken, bouw je kraakbeen op en maak je ze sterker. Breien is in dit geval beter dan typen, want daarvoor heb je net wat minder kracht voor nodig. Breien kan je helpen om artritis (ontsteking van gewrichten) en tendinitis (ontsteking van pezen) tegen te gaan.

6. Breien geeft een gevoel van voldoening

Breien geeft je het gevoel dat je nuttig bezig bent en dat je iets moois maakt en dat geeft voldoening. Zelfs als je een beginnende breier bent, dan kan je toch trots op jezelf zijn als je je eerste sjaal af hebt.

bronnen: stitchlinks, betsan.org

[bol_product_links block_id=”bol_56afb48b43eb8_selected-products” products=”9200000009948549,9200000033820802″ name=”brei” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”700″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]