Een nieuwe bank kopen doe je niet zo vaak.
Het is een aankoop die redelijk wat geld kost en waar je, als het goed is, een aantal jaren mee doet. Een bank wordt over het algemeen wel intensief gebruikt. Er wordt op gezeten, gelegen, gewerkt, enz. Genoeg reden dus je goed te oriënteren voordat je de knoop doorhakt.
Moeilijk kiezen…
Het aanbod van banken is groot. Behalve het soort model moet je ook nog een kleur en materiaal kiezen. En misschien zie je een prachtig bankstel, maar hangt er een prijskaartje aan dat je niet bevalt.
Hoe pak je het aan?
1. Het model
Denk na over wat voor soort bank je wilt. Zoek je een hoekbank, een sofa, een tweezitsbank of een slaapbank? Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de ruimte je hebt. Bedenk ook, dat je de bank meestal in een grote showroom ziet. Als diezelfde bank thuis bezorgd wordt, kan hij wel eens groter uitpakken dan je dacht. Houd de afmetingen dus goed in de gaten.
2. Wie gaat erop zitten?
Wie en hoeveel mensen zullen er regelmatig op de nieuwe bank zitten? Zijn er (klein)kinderen bij of zijn het vooral volwassen? Dit is belangrijk bij het kiezen van de kleur en het materiaal.
Een lichte kleur stof is erg besmettelijk en niet geschikt voor kleine kinderen. Kies dan liever een wat meer zorgeloze bank. Mensen houden er in het algemeen ook niet van om te dicht ingeklemd tussen anderen te zitten of nog erger, op een te zachte bank naar elkaar toe te zakken.
3. Probeer de bank uit
Ook al worden er steeds meer banken online gekocht, of een bank lekker zit en hoe de stof aanvoelt kan je pas echt bepalen als je de bank in het echt ziet.
4. Let op de kwaliteit
Vraag naar of check het frame van de bank. Dit moet van stevig materiaal gemaakt zijn. Niet van zacht hout of plastic. Metaal of een stevige houtsoort zijn meestal een betere keuze.
Dit geldt ook voor de vulling. Een vulling moet liefst van een goede kwaliteit polyetherschuim zijn. Koudschuim is een vorm van polyetherschuim. De kwaliteit van zowel koudschuim als polyether worden vaak aangegeven door SG (het Soortelijke Gewicht). Een SG25 is kwalitatief minder dan SG35. Een minder goede kwaliteit schuim verliest eerder zijn vorm en gaat sneller doorzakken. Een hoge SG waarde zit wel minder zacht. Als een bank veel gebruikt wordt dan is een goede kwaliteit schuim belangrijk.
En dan de bekleding. Een leren bank gaat over het algemeen lang mee, maar is wel wat duurder. Tegenwoordig zijn er ook veel kunstleren of PU-leren banken. Hoewel deze er, als ze nieuw zijn best goed uitzien, slijten ze toch eerder. Een stoffen bank zit lekker warm in de winter, maar is wel gevoeliger voor vuil. Als je de vlekken eruit wilt halen is de kans op verkleuring groot. Polyester maakt stoffen sterker en microvezelstoffen zijn beter bestand tegen vlekken.
5. De kussens
Wil je een bank met losse kussens of een zonder kussens waarbij de zitting en leuning uit één deel bestaan? Het is in ieder geval belangrijk dat de kussen stevig zijn. Bij slappe, zachte kussen bestaat de kans dat je ze maar blijft schikken en opschudden.
6. De kleur
Ga je voor een neutrale kleur die makkelijk te combineren is of wil je een knallende of opvallende kleur? Dat hangt natuurlijk mede van de rest van je interieur af. Een neutrale bank en interieur kan je makkelijk een nieuwe look geven door wat kussens en accessoires te veranderen in een felle of trendy kleur of door een muur een andere kleur te geven. Dat is meestal goedkoper dan weer een nieuwe bank te kopen. En eerlijk is eerlijk: op een neutrale kleur raak je minder snel uitgekeken.