huizen noord holland

Alles over de huizenprijzen in Noord-Holland

De huizenverkoop in de provincie Noord-Holland ging in het laatste kwartaal van 2020 door het dak. In lange tijd gingen niet zoveel huizen van de hand. Dit heeft ook veel invloed op de gemiddelde verkoopprijzen van woningen, want die steeg mee. Een overzicht!

Woningmarkt Noord-Holland

In de hele provincie wisselden in het laatste kwartaal van 2020 meer dan 11.000 koopwoningen van eigenaar. In vier jaar tijd gebeurde dat eerder nooit zo vaak. Net zoals bij veel andere trends de laatste tijd, heeft de coronacrisis hier veel invloed op. Uit onderzoek blijkt dat mensen door al het thuiswerken en -zitten de krappe huizen uit de steden willen verruilen voor riantere woonoppervlaktes. 

In Amsterdam was het van alle steden het grootste gekkenhuis en is er zelfs sprake van een verkooprecord. De hoofdstad is goed voor de verkoop van 3.330 woningen tijdens het vierde kwartaal van 2020. Hiermee sneuvelt het voormalige record van 30 huizen minder uit het tweede kwartaal van 2016. Kijken we naar heel Noord-Holland, dan ligt het aanbod aan koopwoningen historisch laag. Dat blijkt allemaal uit cijfers van het Utrechtse Dynamis Research. 


Woningprijzen Noord-Holland

Deze krapte zorgt ervoor dat ook in het vierde kwartaal de structurele prijsstijging doorzette. In heel Noord-Holland lagen de prijzen de laatste maanden gemiddeld 10% hoger dan de prijzen in dezelfde periode een jaar eerder. Het is voor het eerst in twee jaar dat de prijsstijging dubbele cijfers noteert. De gemiddelde verkoopprijs in de provincie komt uit op € 433.000: € 42.000 meer dan vorig jaar.

Binnen de provincie zijn de verschillen echter heel groot. Per vierkante meter woonoppervlak waren kopers in Den Helder €2.060 kwijt, terwijl een Amsterdammer €6.500 voor datzelfde oppervlak neerlegde. 

Verschil per regio

In het rapport worden deze cijfers ook per regio bekeken. Niet alleen Den Helder, maar de hele ‘Kop van Noord-Holland’ is relatief goedkoop. Per vierkante meter ligt de prijs in deze regio op €2.800. Daarop volgen Alkmaar en omgeving en de Zaanstreek met achtereenvolgens gemiddelde prijzen van €3.300 en €3.350. Ook in de regio IJmond (€3.500), het Gooi en de Vechtstreek (€4.150) en Agglomeratie Haarlem (€4.700) is het een stuk voordeliger om te wonen dan in de regio Groot Amsterdam (€5.650). 


Is het buiten Amsterdam interessanter?

Richt jij je pijlen op Noord-Holland, dan is het dus goed om eens buiten Amsterdam te kijken als jij niet de hoofdprijs kunt of wilt betalen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Zaandam of Krommenie? Met nog geen halfuur sta je alsnog op de Amsterdamse Dam, maar de prijzen zijn een stuk vriendelijker in deze regio. Geïnteresseerd? Contacteer dan altijd een makelaar Zaandam of makelaar Krommenie.