boeken lezen op e-reader

Boeken lezen op een e-reader

Last updated:

 

Een e-reader heeft veel voordelen. Maar als liefhebber van boeken is het ook wel even wennen. Eenmaal gewend wil je waarschijnlijk niks anders meer.

Zo kun je afhankelijk van de grote van je geheugen, de inhoud van een hele boekenkast met gemak op  je e-reader opslaan.

 

Soorten e-readers

E-readers zijn er in soorten en maten en in verschillende prijzen.

1. Tablets, zoals de iPad zijn multifunctioneel. Je kunt er ook mee internetten, tv kijken, spelletjes, spelen, muziek op afluisteren, mailen, enz. En ook boeken op lezen. Je hebt er wel een speciale app voor nodig die je kunt downloaden in de appstore.  De Kobo app is bijvoorbeeld een hele prettige.

2. E-readers, deze zijn alleen of vooral bedoeld om boeken op te lezen. Sommigen hebben wel wifi-verbinding zodat je boeken die je online koopt meteen op je e-reader hebt staan.

 

Voordelen van boeken lezen op een e-reader of tablet

E-boeken lezen heeft wel een paar voordelen. Als je op vakantie gaat hoef je geen tas vol boeken meer mee te nemen, alleen je e-reader (en de lader natuurlijk). Je kunt de  lettergrootte aanpassen, dus lezen zonder leesbril gaat nog heel lang goed. De e-boeken worden trouwens ook steeds goedkoper. Scheelde het eerst maar een paar euro. Nu zie ik prijzen van e-boeken tot bijna de helft goedkoper. Ben je lid van de bibliotheek, dan kan je met je bibliotheekpasje steeds meer e-boeken lenen op de site van de bibliotheek.

Tablet of  e-reader kies je?

Als je je e-reader ook voor andere doelen wilt gebruiken, dan is een tablet een goede keuze. Tablets variëren in prijs van 100-600 euro.
Voordelen:

-multifunctioneel
-heeft eigen verlichting, waardoor je in het donker kunt lezen. Je kan het licht dimmen.
-kleurenscherm, je kunt ook boeken met plaatjes en tijdschriften lezen.
-op een tablet kun je ook luisterboeken afluisteren, al dan niet met oordopjes.

Nadelen:

– lezen in de zon is bijna niet mogelijk
– de batterij is sneller leeg dan van een e-reader
– tablet kan wel eens wat zwaarder zijn dan een e-reader
– als je je tablet laat vallen (b.v. als je al lezend in slaap valt) dan is de kans heel groot dat je tablet kapot is.

Lees je af en toe een boek in de vakantie, dan heb je misschien genoeg aan een eenvoudige e-reader. Deze kun je kopen vanaf 60 euro.

Voordelen:

– goedkoop
– bij sommige e-readers lijken de pagina’s net echt papier, je kunt dan ook goed in de zon lezen
– batterij gaat lang (soms weken) mee

Nadelen:

– Scherm kan soms wat dof zijn
– Als je geen verlicht scherm hebt moet je er licht bij hebben om te lezen.
– Veel e-readers zijn zwart-wit.

Hoeveel boeken kunnen er op een e-reader?

Een boek is gemiddeld 500 kb groot, 1000 kb is 1 MB. Als een e-reader een geheugen heeft van 4 GB betekent dat dat er 4000 MB aan boeken op kan staan. Dat zouden er dus 8000 zijn. Maar vaak kan je niet het hele geheugen gebruiken en wordt een e-reader erg traag als je hem erg vol zet. Maar 4000 boeken zou geen probeem moeten zijn.

Backup

Natuurlijk maak je wel een backup van je boeken. Je wilt natuurlijk niet dat als er iets met je e-reader gebeurt, je al je boeken kwijt bent. Zet ze op je computer of op een extra losse harde schijf of op een cloud.

Populaire e-reader

Een populaire e-reader op dit moment is de Sony PRS T2. Hij is gemakkelijk in gebruik en de batterij gaat weken mee en is gunstig geprijsd. De e-reader heeft geen verlichting. 
Ook interessant
Zet al je favoriete websites bij elkaar op Symbaloo