buikvet

Buikvet verminderen als je ouder wordt

Wie ouder wordt zal merken dat het moeilijker is om op gewicht te blijven. Je stofwisseling wordt trager en minder efficiënt. Het percentage vet in het lichaam neemt toe, bij vrouwen gemiddeld meer dan bij mannen. En dat vet hoopt zich vaak rond het middel op. Dat vet of buikvet is een ongezond soort vet. Dus je buikvet verminderen is belangrijk.


Buikvet is ongezond

Een deel van het buikvet is subcutaan vet, vet dat onder de huid zit. Dat vet kan je met je hand kan pakken. Een ander deel is onzichtbaar visceraal vet en vormt zich rond je organen. Met het toenemen van het buikvet, nemen ook de gezondheidsrisico’s toe. Visceraal buikvet vergroot onder andere de kans op hart- en vaatzieken en diabetes 2.

Hoe weet je of je visceraal vet hebt?

Als je een hoge Body Mass Index (BMI) hebt gecombineerd met een brede taille dan is dat een aanwijzing voor visceraal vet.

Bereken hier je BMI door je lengte en gewicht in te vullen en op bereken te klikken.

Dit zegt je BMI:

onder de 18,5ondergewicht
vanaf 18,5 tot 25gezond gewicht
vanaf 25 tot 30overgewicht
30 en hogerernstig overgewicht (obesitas)

Als je boven de 70 bent wordt een BMI tot en met 28 als normaal gezien.


Zo houd je buikvet binnen de perken

Waar, hoe en hoeveel buikvet zich vormt heeft voor een deel te maken met erfelijkheid en hormonen. Maar je kan zelf natuurlijk ook het één en ander doen om je buikvet te verminderen. Buikvet kwijtraken doe je door het aanpassen van je dieet en door meer te bewegen.

#1 Doe aan krachttraining

Als je ouder wordt, neemt je spiermassa af. Als je 50 bent, is je spiermassa gemiddeld al met 10% afgenomen. Om spieren in stand te houden, verbruikt je lichaam in rust meer calorieën dan voor de in standhouding van vet. Dus als je meer spiermassa hebt, verbrandt je lichaam meer calorieën, ook als je stilzit.

Natuurlijk begin je met kleine gewichtjes en bouw je het gewicht langzaam op. Yoga helpt ook. Bij yoga gebruik je je eigen lichaam als gewicht.

#2 Laat de suiker staan

Bij vrouwen neemt de hoeveelheid oestrogeen na de overgang af. Dit is de reden dat zich meer vet op de heupen en rond het middel vormt. Dit kan leiden tot insulineresistentie waardoor je cellen minder gevoelig worden voor insuline. Je bloedsuiker gehalte blijft dan constant hoog en hierdoor neemt de hoeveelheid buikvet alleen maar toe. Bij mannen neemt de hoeveelheid testosteron af en dat leidt tot minder spiermassa en dat vertraagt het metabolisme.

Door minder suiker en producten met snelle koolhydraten (b.v. wit brood, pasta, koek en snoep) te beperken, zal het beter lukken om je bloedsuikerspiegel in balans te houden en dat heeft weer een positieve invloed op je gewicht.

#3 Eet meer eiwitrijke voeding

Als je ouder wordt, gaat je lichaam minder efficiënt met eiwitten (proteïnen) om. Dat kan je corrigeren door meer eiwitrijke voeding te nemen. Probeer bij iedere maaltijd eiwit te eten. Bovendien zorgt eiwitrijke voeding langer voor een voldaan gevoel.

Voorbeelden van voeding met veel eiwit

Je krijgt meer eiwit binnen door bijvoorbeeld meer eieren, noten, kip, magere zuivel, volkoren producten, zaden en groene groenten en peulvruchten te eten.

#4 Meer vezels

Meer vezels in je voeding helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Bovendien geeft vezelrijke voeding langer een vol gevoel. Vezels helpen tegen je gewicht op peil houden en daarmee buikvet tegen te gaan.

#5 Buikvet verminderen door je calorieën te beperken

Als je ouder wordt, gaat je stofwisseling trager werken. Boven je 50ste heb je ongeveer 200 calorieën minder per dag nodig om op gewicht te blijven. Tegen de tijd dat je 60 bent, heb je 400-500 minder calorieën nodig. Door actief te blijven of te sporten, verbrand je extra calorieën.

#6 Voorkom stress en slaap voldoende

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken (bron) hebben aangetoond dat er een verband is tussen voldoende slaap en gewicht. Als je niet voldoende slaapt of lange tijd gestrest bent, neemt de hoeveelheid stresshormonen zoals cortisol toe. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel hoog slaat je lichaam meer vet op, waaronder buikvet.

#7 Drink geen fruitsappen

Fruitsappen hebben onterecht een gezond imago. Ze leveren weliswaar vitamines en mineralen, maar ze bevatten evenveel suiker als frisdranken. Fruitsap is als fruit zonder de vezels waardoor je bloedsuikerspiegel razendsnel stijgt. Als je veel fruitsappen drinkt, kan je buikvet toenemen (bron). Eet liever het hele fruit.

#8 Overweeg intermittent fasting

Wie op gewicht wil blijven en buikvet wilt kwijtraken, kan intermittent fasting proberen. Je eet gedurende 8 uur per dag en de resterende 16 uur drink je alleen water, thee of zwarte koffie. Je kan dus na 7 uur ’s avonds niks meer eten tot de volgende ochtend 11 uur. Lees hier wat intermittent fasting doet voor je vetverbranding.