schoonmaken zorginstelling

De 3 voordelen van het schoonmaken in een zorginstelling

Hygiëne is natuurlijk een ontzettend belangrijk onderdeel. Een schone omgeving is niet alleen fijn, maar het werkt ook nog een positief op onze gemoedstoestand en ook onze prestaties. Werk jij graag met mensen en is schoonmaken je lust en je leven? Dan is een zorginstelling echt iets voor jou! Waar je tijdens het schoonmaken van bedrijfspanden vaak na werktijden aan de slag gaat, is dit in zorginstellingen natuurlijk niet het geval. Een zorginstelling is namelijk voor de meeste een vaste woon- en verblijfplaats. Kortom, je komt bij de mensen thuis. Ze zullen dus doorgaans ook aanwezig zijn wanneer jij je werkzaamheden uitvoert. Het werken in een zorginstellingen heeft dus allerlei voordelen. De drie belangrijksten hebben we voor je op een rijtje gezet.


#1 Persoonlijk contact

Wanneer jij aan de slag gaat in een zorginstelling, dan heb je altijd mensen om je heen. natuurlijk ook niet zo heel vreemd, want deze mensen wonen hier. De schoonmaak in zorginstellingen is dus compleet anders, dan wanneer jij schoonmaakt in een kantoor- of bedrijfspand. Waar je hier de hele dag onder de mensen bent, een praatje kunt maken en ze een fijn gevoel kunt bezorgen, ben je in een kantoorpand vaak op jezelf en je collega’s aangewezen. Het is dus belangrijk dat jij exact weet wat er van je verwacht wordt en kunt omgaan met allerlei verschillende soorten mensen. Niet voor niets zal je alvorens je aan de slag kunt een opleiding of cursus moeten volgen

#2 Allerlei verschillende soorten mensen

In een zorginstelling zitten allerlei verschillende soorten mensen. Je krijgt te maken met demente mensen, maar ook normaal ouder wordende bejaarden. Iedere bewoner heeft een andere manier van benaderen nodig. Juist dit maakt het werk in een zorginstelling zo leuk. Geen dag is hetzelfde en iedereen is anders. Je kunt je voorstellen, dat je met iemand die dement is prachtige verhalen over vroeger kunt ophalen, terwijl je bij een ander praat over de dagelijkse gang van zaken. Ook zijn er bewoners, die helemaal niet zitten te wachten op een schoonmaker die de hele tijd met ze kletst, maar ook dit zal je snel genoeg merken. Door de juiste persoonlijke benadering bouw je een hechte band op met de bewoners en draag jij bij aan het welzijn van de mens.

#3 Je draagt bij aan de maatschappij

Net als bij de schoonmaak ziekenhuis, draag je bij het schoonmaken in een instelling bij aan de maatschappij. Uiteraard draag jij je steentje bij doordat je werkt, maar ook de communicatie met de af en toe eenzame oudere zorgt ervoor dat jij deze mensen een fijn en warm gevoel geeft. Jammer genoeg wordt het schoonmaken ten onrechte gezien als eenvoudig beroep wat iedereen zou kunnen uitoefen. Toch is dit absoluut niet het geval. Je dient namelijk sociaal te zijn, goed te kunnen overleggen, maar ook je verantwoordelijkheid durven en kunnen nemen. Vooral bij kwetsbare ouderen, is het schoonhouden van de omgeving enorm belangrijk. Door het vaak verlaagde immuunsysteem door ouderdom, zijn ze een stuk vatbaarder voor allerlei verschillende virussen en bacteriën.