hond voor het raam

De energiebelasting gaat omhoog in 2018. Dit kan je doen.

Het kabinet Rutte III heeft besloten dat de energiebelasting flink hoger wordt.

Energie moet duurzamer worden. Er zijn daarom subsidieregelingen voor de installatie voor zonnepanelen of windenergie. Maar die subsidie moet wel ergens vandaan komen. Daarom zit er een heffing verwerkt in de energierekening, de ODE of Opslag Duurzame Energie. De energierekening stijgt daardoor gemiddeld met 50 euro.


Daarnaast gaat ook de belasting op gas en elektriciteit gaat omhoog. Dat betekent dat in 2018, een gemiddeld huishouden tenminste 20 euro meer gaat betalen. In 2019 stijgen deze kosten nog meer. De maatregelen die zijn genomen, treffen vooral huurders in slecht geïsoleerde huizen.

Hoe meer gas en elektriciteit je verbruikt, des te meer belasting je betaalt.

De verwarming een paar graden lager zetten of wat minder lampen aan in huis, kan je dus geld opleveren.

Wat kan je nog meer doen om te besparen op energie?

1. Ga efficiënt met de warmte om

Door radiatorfolie achter de verwarming te doen zorg je er voor dat de warmte ook echt in huis blijft. Ook de verwarmingsbuizen isoleren heeft effect. Je dan dat doen met speciaal CV-buis isolatie materiaal.

2. Zonnepanelen

Wie een eigen huis heeft en het kan betalen, doet er goed aan om zonnepanelen te laten plaatsen. Dit kost natuurlijk geld. Maar zonnepanelen kunnen de energierekening flink verlagen en in sommige gevallen leveren de zonnepanelen voldoende energie voor eigen gebruik. Vooral als je de energie laat opslaan.


3. Planten en bomen

Plaats planten en bomen zo, dat ze je energie besparen. Een heg voor een muur die op de wind staat, helpt die muur minder snel af te koelen. Klimop tegen een muur laten groeien werkt ook isolerend. Maar het werkt ook omgekeerd. Als er een struik tegen een muur groeit warmt deze ook minder snel op als de zon erop staat.

4. Ramen en raambekleding

Veel warmte verlaat je huis door ramen en deuren. Ouderwetse tochttape kan hier al bij helpen. Maar ook je raambekleding is hierbij van belang. Een voorbeeld: in tegenstelling tot plisségordijnen op maat zijn hebben duettes een isolerende werking waarmee je energieverbruik kan verminderen. Als je daarover nog een dikke gevoerde gordijnen hebt, werkt het dubbel zo goed.

5. Onderhoud CV-ketel

Een goed onderhouden CV-ketel is veiliger en zuiniger in gebruik. Laat je CV-ketel ieder jaar schoonmaken en laat hem zuinig afstellen.

6. Houd de deuren in huis dicht

De meeste warmte verlaat de ruimte door ramen en deuren. Als je er een gewoonte van maakt om de deuren in huis achter je dicht te doen, dan spaar je energie. Ook het gebruik van het ouderwetse tochttape bij deuren en ramen kan al het nodige voordeel opleveren.

7. Zet de verwarming lager

Zet de verwarming consequent een graad lager. Dat went vanzelf en op den duur weet je niet beter. Kleed je in huis wat warmer aan.

8. Vervang oude apparatuur

Huishoudelijke apparatuur wordt steeds zuiniger. Dat geldt voor koelkasten, wasmachines en natuurlijk ook voor de verwarmingsketel. In aanschaf kost het je wel wat geld, maar je bespaart op je energie- en waterrekening.