klussen

Deze doe-het-zelf klussen kan je best zelf

Iedereen heeft wel een paar klussen op zijn verlanglijstje die je graag wilt laten doen. Maar vakmensen inhuren is duur en vaak moet je er lang op wachten. In veel gevallen is dat niet nodig. Er zijn genoeg klussen die je, als je een beetje handig bent, best zelf kan doen. We noemen er vijf:


#1 Een muur behangen

Een muur behangen kan een groot effect hebben. Het is vooral leuk om één muur in de kamer of slaapkamer van een opvallend behang te voorzien. Zo’n muur behangen is een relatief kleine klus. Vooral als je zelfklevend behang neemt. Je hoeft dan helemaal niet meer aan de slag met behanglijm.

#2 Een laminaatvloer leggen

Ben je uitgekeken op je oude tegelvloer? Een laminaatvloer kan je prima zelf leggen. Bestel het laminaat eenvoudig online, dan hoef je er niet mee te sjouwen. Als de vloer die je van laminaat wilt voorzien vrij egaal is, dan is een goede ondervloer voldoende en kan je daarover het laminaat leggen. Als de ondergrond beschadigd is of niet egaal genoeg, dan kan je de ondergrond of betonvloer egaliseren. Dat gaat heel goed met egaline. Dat is een mengsel van kunsthars en cement dat zelf nivellerend werkt. Ook dit is een klus die je best zelf kan doen. Op het internet vind je verschillende filmpjes, zowel voor het egaliseren van de vloer als het leggen van laminaat.

#3 De voordeur schilderen

Vaak is de voordeur eerder aan een nieuwe schilderbeurt toe dan de rest van het houtwerk. Dat komt natuurlijk omdat een voordeur intensief gebruikt wordt. De voordeur schilderen is toch een beetje het visitekaartje van je huis en het is daarom een dankbaar klusje. Verwijder de deurknop, schuur de voordeur licht op en repareer eventuele beschadigingen. Schilder de deur in een kleur die je mooi vindt.

#4 Kranen vervangen

Of je een kraan nu wilt vervangen omdat hij lekt of gewoon omdat je een modernere, mooiere, nieuwe kraan wilt, je kan dat vaak best zelf doen. De nieuwe kraan moet wel dezelfde maat boorgat hebben. Natuurlijk begint deze klus met het afsluiten van het water. Vervolgens is het een kwestie van losdraaien van de bout onder de wastafel of onder het aanrecht. Als deze los is kan je de kraan er voorzichtig uittrekken.

#5 De keukenkastjes schilderen

Ja, ook dit is een klus die je zelf kan doen. Een keuken kan enorm opknappen als je de kastjes opfrist met een leuke kleur. Kies wel bij voorkeur voor een zijdeglans of glanzende lak. Die is gemakkelijker schoon te houden dan een matte lak.


Verwijder de deurtjes en laden en voorzie ze van een laag primer. Schuur hierna de kastjes en laden licht op. Voorzie ze dan van een laklaag. Vergeet niet om. ook de binnenkant van de deurtjes te schilderen. Als alles droog is kan je de kastjes terughangen.