eczeem

Dit kan je zelf doen om eczeem te bestrijden

Eczeem is één van de meest voorkomende huidaandoeningen in Nederland. Dit geldt met name voor kinderen onder de zeven jaar. In sommige gevallen wordt eczeem echter chronisch en blijft het ook op latere leeftijd de huid teisteren. Hoewel er geen medicijn bestaat voor eczeem, kunnen wel de symptomen zo goed mogelijk worden behandeld. Ook zijn er dingen die je kunt doen om eczeem zoveel mogelijk te voorkomen. Kamp jij met eczeem? Of heb je een kind die erg last heeft van eczeem? Hier lees je wat je zelf allemaal kunt doen voor de bestrijding van eczeem.

Gebruik speciale zalf

Wanneer je erg last hebt van eczeem, kan het fijn om de huid wat verlichting te bieden met behulp van een speciale zalf. Je kunt een medicinale zalf bij de dokter of dermatoloog vragen, maar je kunt vaak ook natuurlijke producten gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de speciale lijn voor eczeem van La Roche-Posay.

Eczeem is erg lastig te behandelen, maar met zalf kun je de symptomen wel zoveel mogelijk verlichten. Dat is nodig. Anders is namelijk de kans groot dat je gaat krabben en door te krabben vererger je het eczeem. Hierdoor kom je dus in een vicieuze cirkel terecht. Zalf helpt dus niet alleen de huid herstellen, maar zorgt ook voor minder jeuk én verdere uitbreiding van de plekken.


Let op: gebruik enkel zalf die daadwerkelijk bedoeld is voor de behandeling van eczeem. Mensen met eczeem hebben doorgaans een zeer gevoelige huid, waardoor je erg moet oppassen met huidproducten om erger te voorkomen.

Douche en badder minder vaak

Het is natuurlijk heerlijk om een lekkere warme douche of een ontspannend bad te nemen, maar doe dit zeker niet te vaak. Eczeem verergert namelijk snel wanneer de huid uitdroogt. Wanneer je te vaak en te heet douchen, zal de huid droger worden en de plekken en de jeuk ook heftiger worden. Probeer het douchen of badderen daarom te beperken tot maximaal twee á drie keer per week en zet de temperatuur ook niet te hoog. Op die manier voorkom je verdere uitdroging en blijft de huid soepel.

Zorg er na het douchen of badderen voor dat je de huid wat extra aandacht geeft. Bijvoorbeeld door een hydraterende basiszalf te gebruiken die de huid soepel houdt.


Voorkom krabben

Jeuk is erger dan pijn. Dat wordt wel eens gezegd. Mensen met een huidaandoening kunnen dit vaak maar al te goed beamen. Het feit dat je jeuk hebt en eigenlijk niet mag krabben is verschrikkelijk. Probeer daarom andere alternatieven te zoeken om de jeuk weg te nemen. Bijvoorbeeld om bij enorm veel jeuk een verkoelende zalf op te smeren of zachtjes met een vlakke hand over de plekken te wrijven. Ook werkt het soms om de huid te masseren. Kun je jezelf niet weerhouden om te krabben? Zorg er dan voor dat je nagels kort zijn en dat de huid regelmatig wordt ingevet, zodat je deze niet zo gemakkelijk kapot kunt maken. Geef jonge kinderen eventueel krabwantjes aan om erger te voorkomen.