Dit moet je regelen voordat je gaat verbouwen

Ouderen blijven graag zo lang mogelijk in hun huis wonen. Natuurlijk moet het huis wel onderhouden worden. Veel ouderen kiezen er bijvoorbeeld voor om hun huis te verbouwen zodat er een slaapkamer en badkamer op de begane vloer is. Een andere populaire verbouwing is een serre waarmee het woonplezier vergroot wordt.


Maar om een verbouwing goed te laten verlopen en te vertragen, is een goede voorbereiding nodig. Wat moet je vooral allemaal regelen?

Dit regel je voordat je gaat verbouwen

Om een verbouwing zo snel mogelijk met weinig stress te laten verlopen, zorg je dat de volgende punten goed geregeld zijn.

#1 Bepaal je budget

Bepaal wat je kan uitgeven voor de verbouwing die je in je hoofd hebt. Neem niet alleen kosten voor de verbouwing zelf mee, maar ook kosten voor de aankleding van de nieuw verbouwde ruimte en een post onvoorziene kosten.

#2 Vergunningen aanvragen

Lang niet voor al verbouwingen is een vergunning nodig. Maar vraag het voor de zekerheid altijd even na bij de gemeente waar je woont. Heb je wel een vergunning nodig? Zorg dan dat alles geregeld is voordat je met verbouwen begint. Reken op minimaal 6 weken voor het verwerken van een vergunning. Dus begin op tijd.

#3 Overlast

Licht de buren in over je verbouwing. Als je ze vertelt van je plannen en hoe en wanner ze zullen plaatsvinden, dan zullen ze over het algemeen meer begrip hebben voor eventuele overlast.


#4 Afvoer van afval

Bij een verbouwing krijg je onherroepelijk te maken met allerlei soorten afval. De beste en gemakkelijkste oplossing om die afval af te voeren, is door een container te huren. Bedenk van te voren welke maat en soort container je nodig hebt en informeer bij de gemeenten hoe lang deze op de openbare weg mag staan, mocht dat nodig zijn. In een bouwcontainer kan je zowel oude meubelen als allerlei soorten bouwafval zoals zand, steen, metaal en hout kwijt.

#5 Regel opslag voor je spullen

Sommige meubels en spullen die in de weg staan bij een verbouwing zul je tijdelijk ergens anders moeten opslaan. Misschien heb je zelf ruimte in de garage of berging. Is dat niet het geval, dan kan je ook een opslagruimte huren. Er zijn zelfs bedrijven die je spullen komen ophalen, opslaan en weer terugbrengen als de verbouwing achter de rug is. Daar hangt wel een prijskaartje aan natuurijk.

#6 Organiseer je leven tijdens de verbouwing

Een verbouwing kan ertoe leiden dat je tijdelijk niet zo kan leven als je normaal doet. Bedenk goed hoe je het gaat oplossen als je tijdelijk niet kan douchen, wassen of koken. Zorg dan dat je tijdig voorbereidingen treft. Je kan bijvoorbeeld vooraf maaltijden bereiden en ze in de diepvries doen zodat je ze alleen in de magnetron kan opwarmen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om tijdelijk ergens ander te logeren.

#7 Houd rekening met je lichamelijke conditie

Ouderdom komt met gebreken helaas. Overschat jezelf niet en ga niet zelf sjouwen met zware spullen als je last van je rug hebt. Vraag hulp of huur iemand in.