Een kleine keuken sfeervol inrichten met deze 5 tips

Woon je in een klein appartement of een bescheiden huisje en heb je weinig ruimte, dan is het inrichten van een kleine keuken vaak een behoorlijke uitdaging. De beperkte ruimte zorgt ervoor dat je creatief om moet gaan met de ruimte die je wél hebt, maak daarom gebruik van elke centimeter. Daarnaast brengen we ook veel tijd door in de keuken, het is een plek waar we niet alleen maaltijden bereiden, maar ook samenkomen en genieten van gezellige momenten, dus naast functionaliteit willen we ook graag een gezellige keuken. Benieuwd hoe je een kleine keuken het beste kunt inrichten, wij hebben enkele tips voor je.

Laat je kleine keuken groter lijken

Een handige truc om mee te beginnen, is om de keuken er optisch groter uit te laten zien. Dit doe je onder andere door te kiezen voor lichte kleuren, dus vermijd vooral donkere tinten. Het kan ook helpen om één kleurpalet te kiezen, dit zorgt niet alleen dat de keuken groter lijkt, het maakt de keuken ook minder druk. Kies ook voor glanzende en transparante materialen, dit alles kan de keuken er groter uit laten zien. Wil je ook de vloer aanpassen zorg dan dat je een vloer uitkiest met een rustig patroontje, dus geen kleine tegeltjes maar kies juist voor grote tegels.

Kies voor slim lichtgebruik

Door de wanden van je keuken te verlichten, bijvoorbeeld met wandlampen, maak je een ruimte ook optisch groter. Ook kun je gebruik maken van inbouwspotjes, deze kun je bijvoorbeeld plaatsen onder een aantal bovenkastjes. Uiteraard is verlichting heel functioneel, vooral in de keuken, waar voldoende licht op het aanrechtblad belangrijk is. Maar daarnaast kun je met verlichting een ruimte ook vrij eenvoudig meer sfeer geven. Kies daarom ook bijvoorbeeld voor inbouwspotjes met een dimmer zodat je de intensiteit van de hoeveelheid licht kunt aanpassen.


Zorg voor voldoende opbergruimte

Een keuken met allerlei ditjes en datjes geeft een rommelige indruk en dat draagt zeker niet bij aan een sfeervolle keuken. Zorg daarom dat je voldoende opbergmogelijkheden hebt. In een kleine keuken kan dat een uitdaging zijn omdat je immers weinig ruimte hebt, maak daarom slim gebruik van wat je wél hebt. Bijvoorbeeld door kruidenrekjes aan de binnenkant van de keukendeur te bevestigen of een lange plank aan de muur te monteren om mooie potten met pasta, rijst en kruiden neer te zetten. Maak tevens gebruik van handige ophangsysteem en benut de hoogte door bijvoorbeeld een keukenrek op te hangen waar je praktische en decoratieve items op kunt plaatsen.

keukenaccessoires

Kies voor inbouwapparatuur

Heb je niet zo heel veel kastruimte nodig dan kan het ook slim zijn om voor inbouwapparatuur te kiezen. Een magnetron op het aanrecht neemt niet alleen veel ruimte in beslag, het maakt de keuken niet gezelliger kies daarom voor een inbouwmagnetron. Ook een waterkoker op het aanrecht neemt veel ruimte in beslag, overweeg daarom een kokendwaterkraan.

Maak af met de juiste keukenaccessoires

Natuurlijk wordt een keuken pas echt gezellig door het toevoegen van een aantal mooie keukenaccessoires. Bij een kleine keuken is de regel wel ‘less is more’. Kies eerder voor enkele grotere accessoires, zoals een houten serveerplank, een mooie fruitschaal, een dienblad met oliën en kruiden en een vijzel, in plaats van allerlei kleine items die de keuken onrustig en vol laten ogen. Kies ook vooral voor keukenaccessoires in dezelfde kleur, dit geeft ook meer rust en eenheid en daarnaast creëer je zo één mooi geheel.


Met behulp van deze 5 handige tips kun je je kleine keuken er moeiteloos ruimtelijker en sfeervoller uit laten zien. Zo maak je van je kleine keuken een ruimte waar je met plezier tijd doorbrengt.