tweede hond

Een tweede hond

Twee honden zijn extra leuk

“Weet je wat nog leuker is dan een hond?”, hoorde ik iemand zeggen op het uitlaatterrein, “Een tweede hond!”. Daar moest ik over nadenken op weg naar huis. En ja, daar zat wat in vond ik.


Ik had als hondenbezitter al vaak aan een hond erbij moeten denken. Zeker als ik dacht dat mijn hond zich leek te vervelen (suf slapen de hele dag door) en veel alleen was.

Zeg nou zelf: de stap van EEN naar TWEE honden lijkt niet zo groot. Als je een hond hebt moet je sowieso wat regelen als je op vakantie gaat, je moet nu en dan naar de dierenarts en een paar keer per dag de deur uit om de hond uit te laten. Dus het extra ongemak van een hond erbij, lijkt op voorhand reuze mee te vallen. Een beetje extra voer. Je kunt met twee honden tegelijk zelfs aangelijnd fietsen met een beetje handigheid. En voor de kinderen is het alleen maar schattig, een pup erbij.

Dus wij kijken naar een nestje in de buurt..

Dat was dus een overhaaste fout, want als je gaat kijken ben je al verkocht natuurlijk. Je moet dus vooraf de (rationele) beslissing nemen of het ook verstandig is om er een hond bij te nemen!

Twee honden in huis

We hebben een nieuwe pup erbij en zijn nu zes weken later. Tijd voor een tussenbalans, zeg maar.


Inderdaad is de stap van NUL honden naar EEN hond een stuk groter dan van EEN naar TWEE honden. En inderdaad geeft het veel leven in de brouwerij (ook voor de hond), zo’n pup erbij. Maar man, man, wat een gedoe! Daar sta ik soms wel een vloekend naar te kijken.  Ik was al vergeten hoeveel werk het is om een pup zindelijk te maken. Dat vergeet je volgens mij snel als het achter de rug is, maar als je er opnieuw mee wordt geconfronteerd, weet je het weer snel genoeg. Iedere dag plas en poepjes opruimen, de hal poetsen en de tuin opruimen. Leuk zo’n nieuwe pup…

En slopen. Ga er maar rustig van uit, dat er het één en ander gesloopt wordt, ook al heb je speeltjes genoeg in huis. Om van de tuin en de beplanting maar niet te spreken. En lekker vroeg opstaan, he! Je kunt natuurlijk blijven liggen, maar ja, dan zijn de consequenties voor jou.

Tot zover het slechte nieuws

Als je eerlijk bent, moet je toegeven dat je dat eigenlijk al van tevoren wist en hebt ingecalculeerd. En dat is maar goed ook, want het plezier dat je krijgt van een ondeugende pup, is niet te beschrijven. Het hele huis fleurt er van op en je trouwe viervoeter begint herboren aan een tweede leven. De hele dag spelen ze met elkaar of liggen ze met elkaar in de mand te kroelen. Super leuk en aandoenlijk. misschien moet je daar wat geluk bij hebben (dat ze qua karakter bij elkaar passen), maar je wilt na een paar dagen echt niet meer zonder. Wij niet in ieder geval.

Verdict

Rationeel gezien is het geen misschien niet de beste beslissing, een tweede hond erbij. Dat is een eerste hond natuurlijk ook niet in de meeste gevallen.

Maar hebben wij er spijt van? Natuurlijk niet. Het is van de leukste beslissingen die wij de afgelopen tijd hebben genomen. Iets waar we nog minimaal 10 jaar van zullen genieten.