slapen

Een vaste slaaproutine: belangrijk als je een dagje ouder wordt (+ 3 tips)

Naarmate je ouder wordt, is het vaak lastiger om voldoende slaap te krijgen. Toch is het belangrijk om iedere nacht minimaal zeven uur te slapen. Een vaste slaaproutine kan je helpen om dat doel te bereiken

Wat is een slaaproutine?

Een slaaproutine is een manier om te ontspannen en tot rust te komen voordat je naar bed toe gaat. Deze bestaat uit verschillende activiteiten in de dertig of zestig minuten voordat je je bed in stapt. Deze activiteiten doe je iedere dag in een vaste volgorde.

Het zijn activiteiten die jou helpen om te kalmeren en tot rust te komen. Ze zijn dus voor iedereen verschillend. Bij deze activiteiten kun je denken aan het lezen van een fijn boek, mediteren of journaling.


Activiteiten als intensief sporten, televisie kijken en door social media scrollen passen juist niet in een gezonde slaaproutine. Deze activiteiten houden je namelijk wakker, wat het lastig maakt om in slaap te vallen.

Waarom is een slaaproutine belangrijk?

Voldoende slapen door een vaste slaaproutine betekent dat je overdag wakkerder bent en een betere concentratie hebt. Ook ben je alerter en heb je een beter geheugen met minimaal zeven uur slaap per nacht. Voor een beter geheugen kan het daarnaast helpen om visolie te nemen.

Als je medicijnen slikt, kan beter slapen betekenen dat je minder medicatie hoeft te nemen. Ook je humeur klaart zichtbaar op met voldoende slaap. Je bent eveneens meer ontspannen en maakt je minder zorgen.


Voldoende uren slaap per nacht heeft ook een positief effect op je eetlust. Die verbetert, zonder dat je last hebt van overeten. Je hebt ook een beter evenwicht, waardoor je minder snel valt. De gezondheid van je hart en bloedvaten verbetert eveneens als je voldoende slaapt.

Tijdens de overgang is het werken aan een vaste slaaproutine extra belangrijk. De reden is dat veel vrouwen al onrustig slapen door vervelende overgangsklachten als nachtelijk zweten en opvliegers.

3 tips voor een vaste slaaproutine

Dit zijn drie tips die kunnen helpen om een vaste slaaproutine te krijgen:

1. Bereid je slaapkamer voor

Een vaste slaaproutine begint in je slaapkamer. Zorg er allereerst voor dat deze ruimte donker, koel en rustig is. Dat doe je door de gordijnen te sluiten en op warme dagen een ventilator aan te doen.

Verwijder verder alles uit je slaapkamer dat je kan afleiden, zoals je mobiele telefoon. Zet eventueel wat rustige muziek op en gebruik een aroma diffuser om een rustgevende geur in je slaapkamer te verspreiden. Denk aan lavendel, roos, sandelhout of patchouli.

Als je slaapkamer klaar is, is het tijd om jezelf klaar te maken.

2. Neem een lichte snack als je trek hebt

Als je dorst hebt voor het slapengaan, neem dan een paar slokjes water en zet een glas op het nachtkastje voor als je nog wat wil drinken.

Het heeft geen zin om tijdens je slaapritueel een heel glas water leeg te drinken. Je moet er eerder van ’s nachts naar het toilet en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Ook zware snacks vermijd je het beste vlak voor het slapengaan. Doordat je lichaam hard aan de slag moet om de snacks te verteren, slaap je minder goed. Liever neem je een schaaltje yoghurt of eet je een stuk fruit, zoals een banaan.

3. Warm bad

Je brein maakt zich ’s avonds klaar voor een goede nachtrust door rustiger te gaan werken. Dit belangrijke proces kun je ondersteunen door je lichaam warmte en rust te gunnen. Bijvoorbeeld met een warm bad. Dan kom je in een slaperige stemming en dat maakt het gemakkelijker om je over te geven aan de slaap.