voedingskompas

Het energieke vrouwen voedingskompas

Een boek van Marjolein Dubbers met als ondertitel: Verander je voeding, verander je hormonen, verander je leven.

Misschien ken je de site Energieke Vrouwen Academie al? Het is een site vol artikelen en e-books over voeding en gezondheid voor vrouwen van 40+. Ik ken de site al langer en er staat veel en vooral betrouwbare informatie op. Nu is er ook een boek verschenen, waarin een deel van die informatie is verzameld.

Hormonen in balans

Vrouwen hebben een complex systeem van hormonen waarbij in het bijzonder de hormonen progesteron, oestrogeen en testosteron in balans moeten blijven. Die balans kan je bevorderen door minder stress, betere voeding en een gezonde levensstijl. Als je hormonen in balans zijn dan slaap je goed, krijg je weinig rimpels, houd je een slanke taille, kan je je beter ontspannen, en nog een hele lijst voordelen die in het boek genoemd worden.

Opzet van het boek

Het boek is ingedeeld in twee delen:


deel 1 – Hormonen 

In dit deel wordt vooral uitgelegd hoe makkelijk je omgeving je hormoonbalans kan verstoren. Behalve je voeding, kunnen ook crashdiëten, chemicaliën in beauty-producten en huishoudelijke producten, medicijnen, een gebrek aan beweging en te weinig slaap van invloed zijn. Verder wordt ook uitgelegd dat de overgang niet het probleem is als je hormonen in balans zijn. Heb je wel overgangsklachten, dan is het een goed idee om die disbalans van hormonen aan te pakken. Zo zijn opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en depressieve klachten vaak een gevolg van te weinig oestrogeen. Maar ook een teveel aan het hormoon oestrogeen kan klachten geven. Natuurlijk krijg je ook (voedings)tips om een teveel of tekort aan oestrogeen of progesteron te herstellen.

Daarnaast worden ook de hormonen cortisol, insuline, de schildklierhormonen, leptine en ghreline worden besproken. Tot slot wordt het belang van gezonde darmen en een gezonde lever besproken en de rol van afvallen.


deel 2 – Het Energieke vrouwen voedingskompas

Het tweede deel is helemaal gewijd aan het veranderen van je voedingspatroon. Zo weinig mogelijk loze calorieën en zoveel mogelijke natuurlijke en plantaardige voeding met gezonde vetten.

En dan wat iedereen wel weet, maar wat tegelijkertijd zo moeilijk is: van je suikerverslaving afkomen. Minder melk en minder gluten.

Uitleg, recepten en tips

Het boek sluit af met een tweetal bijlagen. De eerste is een lijst om ‘dit door dat te vervangen’. Dit zijn de ongezonde voedingsmiddelen en dat zijn de gezonde alternatieven.

In bijlage 2 krijg je een lijst van beroepsverenigingen van complementair werkende artsen, therapeuten en orthomoleculair diëtisten.

Het boek sluit af met een lijst van geraadpleegde literatuur en een alfabetische index.

Over het boek

Dit is niet zomaar een boekje, het is een boek van 287 pagina’s met een bron aan waardevolle informatie. Alles wordt uitgebreid en duidelijk uitgelegd. Bij ieder hoofdstuk krijg je een voorbeeld van een recept (met foto) dat daarbij geschikt is. Aan het einde van het hoofdstuk wordt alles nog eens samengevat in de vorm van een lijstje met tips. Heel handig.

Ondanks de overvloed aan informatie leest het boek makkelijk omdat de teksten ingedeeld zijn in kleine stukjes met duidelijke koppen erboven en soms met een ander kleurtje.

Marjolein Dubbers

Marjolein Dubbers is de oprichtster van de Energieke Vrouwen Academie. Marjolein is food- en lifestylecoach en heeft een passie voor gezondheid van vrouwen.

[bol_product_links block_id=”bol_587fb06475be5_selected-products” products=”9200000059983069″ name=”en” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]