geluidsoverlast

Gehorig huis? 7 tips die dit probleem verhelpen

Een gehorig of galmend huis waarbij je het gevoel hebt dat je op je tenen moet lopen om anderen niet tot last te zijn is ontzettend vervelend en vooral ongezellig. Gelukkig kun je dit probleem verminderen of zelfs verhelpen met de volgende tips:


Gordijnen

Grote ramen zijn ontzettend prettig vanwege de hoeveelheid natuurlijk licht in huis, maar het weerkaatst helaas ook het geluid. Hoewel jaloezieën momenteel helemaal in zijn, is stoffen raambekleding toch echt fijner voor de akoestiek. Er bestaan zelfs geluidswerende gordijnen die het geluid van buiten én binnen absorberen.

Stoffen meubels

Al zijn houten en leren meubels nog zo mooi, het werkt niet echt mee wat betreft de akoestiek. Je kunt beter kiezen voor stoffen meubels. Dit absorbeert het geluid, in tegenstelling tot harde materialen die het geluid juist weerkaatsen.

De juiste vloer

Qua geluiddemping kun je het beste kiezen voor tapijt. Maar aangezien dat niet echt meer van deze tijd is, begrijpen we dat je voorkeur daar niet naar uit gaat. Een goed alternatief is een mooie PVC vloer. Dit is een vloer van kunststof en verschillende lagen polyvinylchloride, maar lijkt door de prachtige technieken van tegenwoordig op hout. Met de juiste ondervloer is PVC geluidsarm waardoor je minimaal geluidsoverlast ondervindt (of veroorzaakt voor de buren). Overigens kun je ook voor andere soorten looks kiezen. Zo bestaat er ook PVC in tegel- of betonlook.

Vloerkleed

We schreven net al dat tapijt een van de beste geluiddempers is, maar ook een vloerkleed geeft natuurlijk hetzelfde effect. Het materiaal en de grootte maakt hier nog wel verschil in, zo kun je het best voor een groot en hoogpolig tapijt kiezen, of voor wol. Dit materiaal heeft namelijk een extra geluiddempende eigenschap.

Wandkleed

Misschien komt dit niet als eerste in je op, maar ook op de wand misstaat een kleed niet. Daarnaast heeft een wandkleed ook weer een positief effect op de akoestiek in huis.


Muren opbreken

Lange kale muren zorgen ook voor een onprettige akoestiek en echo in huis. Maar wanneer je dit opbreekt met bijvoorbeeld een kast of door meubels haaks neer te zetten kun je dit verminderen.

Geluiddempende accessoires

Vooral wanneer je interieur erg minimalistisch is zal je merken dat je sneller last hebt van een galm in huis. Of je het nu mooi vindt of niet, toch kun je wat dat betreft maar beter wat extra accessoires toepassen. Mooie kussens op de bank, kamerplanten, een plaid over de stoel en schilderijen aan de muur doen al ontzettend veel!