zonnepanelen

Heb je al zonnepanelen op je dak?

Steeds meer mensen laten zonnepanelen op hun dak installeren of denken erover na. Hoewel de prijs van zonnepanelen daalt, blijft de aanschaf ervan een vrij kostbare investering. Maar het is wel een investering die zichzelf op den duur terugverdient.


Waar moet je op letten als je zonnepanelen wilt?

Verschillende factoren bepalen hoe gunstig zonnepanelen in jouw geval zijn en hoelang je erover doet om de aanschafprijs terug te verdienen.

Hoeveel oppervlakte heb je beschikbaar?

Hoeveel ruimte heb je op je dak en hoeveel vierkante meter zonnepanelen kan je er kwijt?

In welk deel van Nederland woon je?

Niet elk gebied in Nederland heeft evenveel zonuren. In Zeeland of de Waddeneilanden heb je meer zonuren dan in Drente of Gelderland.

In welke richting ligt je dak?

De richting van je dak is belangrijk voor het aantal zonuren. Als je dak op het zuiden ligt, is dat ideaal. Een dak op het westen of oosten levert zo’n 20% minder op.

Welke hellingshoek heeft je dak?

Er zijn platte en schuine daken. Beide zijn geschikt om zonnepanelen op de plaatsen. Maar de meest ideale hoek voor zonnepanelen die de meeste opbrengt levert is een hoek van 35 graden. Op een plat dak worden de zonnepanelen daarom niet plat maar onder een hoek geplaatst.


Het soort zonnepaneel

Zonnepanelen zijn in ontwikkeling. Ze worden steeds kleiner en hebben een steeds hogere opbrengst per m2. In Nederland zijn op dit moment vier soorten zonnepanelen te koop:

  • monokristallijn – deze zonnepanelen zijn gemaakt op basis van silicium, ze zijn zwart of heel donkerblauw en egaal en hebben een hoger rendement en doen het het best met direct zonlicht. Ze zien er mooier uit. Ze zijn iets duurder in de aanschaf dan polykristallijn.
  • polykristallijn – deze zonnepanelen zijn ook gemaakt op basis van silicium. Ze zijn blauw en minder egaal. Ze zijn iets goedkoper dan monokristallijnen zonnenpanelen en hebben een iets lager rendement. Ze doen het beter met indirect licht.
  • amorfe of dunne film zonnepanelen – zijn goedkoper in de aanschaf maar gaan korter mee. Je zonnepanelen reinigen is belangrijk om de levensduur te verlengen. Het rendement is een stuk lager dan dat van monokristallijnen of polykristallijnen panelen.
  • glas-glas zonnepanelen – Deze panelen bestaan uit een laag glas, een laag zonnecellen en folie. Ze zijn zwart en glad. Het is de nieuwste soort zonnepanelen. Ze hebben een hoog rendement en een lange levensduur. Het zijn de duurste zonnepanelen om aan te schaffen.

Het vermogen van de zonnepanelen

Het vermogen van een zonnepaneel wordt aangegeven in Wattpiek, afgekort Wp. Iedere Wattpiek levert elk jaar ongeveer 0,85 kWh op.

Gemiddeld vebruikt een gezin 3500 kWh per jaar. Daarvoor heb je zonnepanelen met een totaal vermogen van 4000 Wp nodig. Heb je een weinig ruimte op je dak, dan is het belangrijk om zonnepanelen met een hoger vermogen te nemen. Vanzelfsprekend zijn deze iets duurder in aanschaf.

Gemiddelde terugverdientijd

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is 6-7,5 jaar.