werk vinden als 50-plusser

Hoe kom je als 50-plusser aan een baan?

Als je eenmaal boven de 50 bent en je wilt of moet op zoek naar een nieuwe baan, dan kan dat wel eens lastig zijn. Dat is jammer, want je hebt dankzij je leeftijd, vaak veel ervaring. Toch geven werkgevers vaak de voorkeur aan iemand die jonger is. En eerlijk is eerlijk, in sommige gevallen is dat logisch. Als het om zwaar lichamelijk werk gaat bijvoorbeeld.


Tijd voor een andere aanpak!

Wie nu op zoek gaat naar een baan, heeft op zich geluk. In sommige sectoren is sprake van een tekort aan werknemers. Als 50-plusser is de kans dat je met leeftijdsdiscriminatie te maken krijgt, nu eenmaal groot. Daarom moet je als 50-plusser, ondanks het gunstige klimaat, vaak net iets meer doen, iets origineler zijn en het misschien net wat anders aanpakken.

Een paar tips:

 • Maak je CV tijdloos
  Als je een sollicitatiebrief schrijft, doe er dan een tijdloos CV bij. Haal de data van het behalen van diploma’s weg en zet er ook niet bij van wanneer tot wanneer je ergens gewerkt hebt. Vermeld alleen hoeveel jaar ervaring je hebt. Je hoeft ook niet je hele werkgeschiedenis te vermelden, maar bijvoorbeeld alleen van de laatste 15-20 jaar. 

 • Verhuur jezelf als ZZP-er
  Een werkgever wil graag zo min mogelijk risico’s lopen. Als een werkgever iemand in dienst neemt, die wordt ziek of overspannen wordt, dan heeft dat financiële risico´s voor een bedrijf. Zeker nu werkgevers geen medische aanstellingskeuring meer mogen laten uitvoeren. Als je je als ZZP-er laat inhuren loopt het bedrijf wat dat betreft geen risico’s. 

 • Overweeg alternatieve manieren van solliciteren
  Als je als 50-plusser een baan zoekt, dan moet je misschien net wat meer moeite doen of het net wat origineler aanpakken.

  -Plaats zelf een advertentie op Facebook
  -Deel Flyers uit bij bedrijven in de buurt.
  -Stuur een open sollicitatie naar bedrijven waar je graag wilt werken en bied desnoods aan om een maand onbetaald op proef te komen werken. Zo kan je ze laten zien wat je in huis hebt en hoe gedreven je bent en hoe goed je in de organisatie past.

 • Laat zien dat je met de tijd meegaat
  Van ouderen wordt vaak gedacht dat ze minder handig zijn met computer en mobiel. Laat dus zien dat het niet zo is of volg een gerichte cursus als dat wel zo is.

  – Zorg dat je actief bent op social media.
  – Laat zien dat je een Linkedin pagina hebt, een Facebook pagina.
  – Overweeg om een eigen blog te beginnen. Dat is heel goed om je vaardigheden op de computer te vergroten.
  – Zet alle url’s van je blog/sociale pagina’s op je CV.
  – Verstuur je sollicitatie per e-mail en zorg dat je CV er fantastisch uitziet of dat je een digitaal CV hebt.
  – Zorg dat je je antwoord klaar hebt als je gevraagd wordt wat je op de computer kan. 

 • Toon je bereid om te leren
  Mocht tijdens het sollicitatiegesprek blijken dat een werknemer bang is dat je wat betreft computervaardigheden kennis te kort komt, toon dan, dat je bereid bent om het te leren.