risico dementie

Hoe verklein je de kans op dementie?

Wie in zijn omgeving mensen kent die lijden aan Alzheimer of dementie, weet hoe ingrijpend en slopend deze ziekte is. Volgens de Stichting Alzheimer Nederland krijgt 1 op de 5 mensen uiteindelijk Alzheimer. Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op dementie toe. Er zijn verschillende vormen van dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is.

Te genezen is dementie niet, er zijn nog geen medicijnen tegen. Proberen om het zo lang mogelijk uit te stellen en de risico’s te verkleinen, is op dit moment de enige optie. Een gezonde lifestyle kan het ontstaan of de ontwikkeling van de ziekte vertragen.

10 Tips om de kans op dementie te verkleinen

Verklein de kans op dementie door veranderingen in je lifestyle.


#1 Niet roken

Volgens de Stichting Alzheimer Nederland vergroot roken de kans op Alzheimer met 45%. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Zelfs stoppen met roken op latere leeftijd heeft een positieve invloed.

#2 Beperk alcohol

Alcohol is een belangrijke risicofactor voor dementie. Dit blijkt onder meer uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in The Lancet.

De mate van invloed van alcohol op het risico van dementie, is volgens dit onderzoek afhankelijk van drie factoren.

1. De mate van cognitief functioneren (hoe slechter het functioneren, hoe schadelijker het effect van alcohol);
2. de hoeveelheid alcohol per dag (meer dan twee of meer eenheden per dag is schadelijker dan één eenheid);
3. de regelmaat van drinken (elke dag een kleine hoeveelheid alcohol drinken is minder slecht dan af en toe grote hoeveelheden).


#3 Eet gezond

Een gezond voedingspatroon is belangrijk voor je algehele gezondheid en om dementie te voorkomen. Een Mediterraan dieet kan helpen om het risico op dementie te verkleinen of vertragen (1, 2).

Een Mediterraan dieet bestaat o.a. uit veel groenten, fruit, volkoren producten, noten, peulvruchten, magere zuivel, olijfolie, gevogelte en vis.

#4 Beweeg tenminste 25 minuten per dag

Een combinatie van cardio en weerstandstraining is het meest ideaal. Elke vorm van training is goed voor hart en bloedvaten. Maar verschillende onderzoeken toonden aan dat trainen met gewichten een beschermende werking heeft tegen dementie (3, 4)

#5 Controleer je bloeddruk

Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, maar ook op dementie. Het is daarom belangrijk om je bloeddruk regelmatig te laten controleren of zelf te meten en te behandelen als deze te hoog is. Je kan ook zelf een aantal dingen doen om je bloeddruk laag te houden.

#6 Blijf sociaal actief

Door sociaal actief te zijn stimuleer je je hersenen en zo verklein je het risico op dementie (5).

Leer nieuwe dingen…

#7 Leer nieuwe dingen

Er zijn aanwijzingen dat het leren van nieuwe vaardigheden je brein beschermt tegen dementie. Het maakt daarbij niet uit wat je leert. Een nieuwe taal, een nieuwe dans of een muziekinstrument bespelen. Door te leren stimuleer je de hersencellen en worden er nieuwe verbindingen aangemaakt.

#8 Slaap voldoende

Voldoende slaap is niet alleen belangrijk om lichaam en geest te herstellen, het verkleint ook het risico op dementie. Volgens verschillende onderzoeken is het belangrijk om 6-8 uur per nacht te slapen.

#9 Laat je regelmatig controleren op diabetes

Mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op dementie. Laat daarom regelmatig je bloedsuikerwaarde controleren en probeer je gewicht op peil te houden (6).

#10 Blijf lenig en doe evenwichtsoefeningen

Lenig blijven en je evenwicht trainen helpt je om fit te blijven maar helpen je ook om beter om te gaan met de gevolgen van dementie.