Wratten, veel mensen krijgen er wel eens mee te maken, en dat name op de handen of onder de voeten. Ze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus. Heb je er eenmaal een, dan kan dat het startschot beteken voor het verschijnen van meer wratten op je lichaam. Dat kan zeker zo zijn wanneer je eraan gaat peuteren, hoewel dat natuurlijk wel erg verleidelijk is. Maar je wilt er natuurlijk wel zo snel mogelijk van af zien te komen. Maar hoeveel pijn doet het verwijderen van wratten eigenlijk?
Wratten verdwijnen vanzelf weer
Laten we beginnen met het feit dat wratten ook weer vanzelf kunnen verdwijnen. Dat is echter wel iets van de lange adem. De helft van de wratten verdwijnt vanzelf binnen één jaar. Na twee jaar zijn bij twee derde van de mensen alle wratten weer verdwenen. Slechts een enkele keer blijven ze (veel) langer zitten. Wratten kun geen kwaad, dus het is wel degelijk een optie om te wachten tot ze vanzelf verdwijnen. Tenzij je er echt last van hebt.
Laten verwijderen door de huisarts
Heb je pijn door je wratten of stoor je je er heel erg aan, dan kun je ermee naar de huisarts. Sommige huisartsen hebben hier zelfs een speciaal wrattenspreekuur voor. De huisarts of de assistente kan dan je wratten aanstippen met vloeibare stikstof of een spuitbus gebruiken om er stikstof op te spuiten. Dit is zeer pijnlijk. Hoewel het koud is in plaats van heet, voelt het alsof er een brandende sigaret op je huid gedrukt wordt. Eén behandeling is vaak ook nog eens niet voldoende om de wrat te laten verdwijnen. Het is mogelijk om je huisarts te vragen of je Emla crème kunt gebruiken om de huid vooraf te verdoven. Om de kans te vergoten dat de behandeling succesvol wordt, is het verstandig om de dagen voor de behandeling zoveel mogelijk huid van de wrat te verwijderen met een eeltvijl of een puimsteen.
Middelen zonder recept
Het is mogelijk om zelf middelen te krijgen om wratten te laten verdwijnen zonder recept. Deze koop je bij de drogist of apotheek. Dat gaat om middelen met salicylzuur, dimethylether of met andere werkzame stoffen, zoals TCA, MCA of mierenzuur. Die laatsten kunnen bij verkeerd gebruik voor brandwonden zorgen, maar over het algemeen is het gebruik van de genoemde middelen redelijk pijnloos. Ze zijn helaas echter ook minder effectief dan behandeling door de huisarts.
Je hebt dus drie opties:
- Je kunt het op z’n beloop laten en wachten tot de wrat vanzelf verdwijnt, maar dit kan lang duren.
- Je kunt zelfhulpmiddelen gebruiken en die consequent blijven aanbrengen in de hoop dat de wrat verdwijnt.
- Maar als je er echt op korte termijn van af wilt komen, is pijn leiden eigenlijk onvermijdelijk.