hoogteverschil in de tuin

Hoogteverschillen in je tuin creëren

Verschil in hoogte maakt een tuin speels en interessant om naar te kijken. Soms is het noodzakelijk om hoogte te overbruggen als de tuin van nature schuin afloopt of oploopt bijvoorbeeld. Maar het kan ook een bewuste keuze zijn, gewoon omdat het mooi staat of omdat je op die manier leuke zitkuilen of beschutte zitjes kan creëeren.

Trappen of treden in de tuin

Of het nu om grote of kleine hoogteverschillen gaat, je wilt je wel gemakkelijk kunnen verplaatsen. Dat kan het makkelijkste door een trap of treden in tuin te maken.

Natuurlijk kies je een trap die past bij de stijl van je huis en tuin. Heb je een modern nieuwbouwhuis dan zal je eerder voor strakke traptreden kiezen. Heb je een oud huis, dan laat je de trap misschien eerder van klinkers maken.

Maar wat je ook kiest, zorg dat de trap makkelijk te belopen is. De hoogte moet goed zijn en er moet voldoende ruimte zijn om je voet neer te zetten. Bovendien wil je niet dat de treden glad worden als het geregend heeft. Daarom zijn hout of vlonderplanken vaak een minder goede optie. Bloktreden kunnen op maat van beton gemaakt worden. Maar je kan ook treden ook met vaste afmetingen kopen zoals het prefab beton van betondingen.nl.

Recht of schuin?

Verhogingen kunnen recht zijn of geleidelijk aflopen.

Taluds

Bij een talud of helling laat je het een deel van de tuin schuin aflopen. De talud kan met gras bedekt zijn of gewoon een border met beplanting. In dat laatste geval moet de helling niet te steil zijn omdat anders de grond wegspoelt bij een regenval.

Grondkeringen

Wil je een verhoging die niet schuin loopt zoals een talud, maar een hoek maakt van 90 graden, dan heb je een grondkering nodig. Je moet een constructie bedenken zoals een muur die de grond tegenhoudt. Dat kan je op verschillende manieren doen.

  • stapelmuurtjes van keien, stapelblokken of goedkoper, van L- of U-betonelementen
  • gemetselde muren
  • houten schotten
verhoogde borders of plantenbakken
verhoogde plantenbakken

Verhoogde borders

Wie van tuinieren houdt en wat ouder wordt, moet het zichzelf makkelijk maken. Door verhoogde borders blijft het tuinieren leuk en worden rug en knieën minder belast. Je kan verhoogde borders maken door de grondkering met de manieren hierboven staan beschreven of grote houten of betonnen bakken gebruiken.