gele houten tuinmeubelen

Hout = hot!

Nog nooit weggeweest uit tuinland is het materiaal hout. Het is jaar in, jaar uit, het meest gebruikte materiaal in de tuin. De charme van hout is dat het een natuurlijke uitstraling heeft, waardoor het goed buitenshuis past. Heb je nu geen idee hoe je hout kunt verwerken in je tuin, lees dan gauw deze blog!

Hout is duurzaam en veelzijdig

Naast dat je voor de aankleding van de tuin houten tuinmeubelen kunt kopen, is er nog veel meer te doen met hout in je tuin. Laten we eerst eens kijken naar de kenmerken van hout. Allereerst is het een duurzaam materiaal (tegen weersinvloeden en schimmels). Daarbij heeft het ook natuurkundige eigenschappen. Dit, door het samentrekken en uitzetten van het materiaal. Het heeft een mechanische eigenschap (dat het sterk en hard is) en hoe het gedrag is in geval van brand. Al deze eigenschappen maken hout een veelzijdig materiaal.

Hout in de tuin

Hout in de tuin

Ook in tuinmeubelen komt hout veel voor. Specifiek teakhout, merantihout en acaciahout worden veel gebruikt voor meubelen. Tuinstoelen van hout komen vaak in vaste en verstelbare vorm voor. Er zijn eettafels en bijzettafels van hout, ligbedden en houten parasolmasten. 


Ook een loungeset of tuinbank is een graag gezien tuinmeubel van hout. De bekende Engelse parkbanken zijn na jaren nog altijd even populair. Ze staan leuk in de voor- en achtertuin! 

Naast tuinmeubelen zijn er uiteraard meer manieren hoe je hout in de tuin kunt verwerken. Wil je nu een basis van hout? Ga dan voor een houten schutting, of voor vlonders. Het geeft een leuke sfeer aan de tuin en staat erg gezellig. Of top het af met een prachtige houten overkapping.

Houten schuttingen

Pergola en plantenbak

Een pergola van hout mag ook niet ontbreken. Hier hang je leuke lampionnen, of hangbloempotten aan. Bij meer ruimte past er misschien zelfs een schommel voor de (klein)kinderen. Wanneer deze weer naar huis zijn verruil je de schommel makkelijk voor een fijne hangstoel.


Ook is het leuk een klimplant tegen een pergola op te laten groeien. Bij meerdere balken bij elkaar creëer je een natuurlijk groen afdakje. Blauwe regen of klimop zijn veel geziene opties hierin. 

Natuurlijk kunnen prachtige plantenbakken niet ontbreken in je natuurlijke tuin. Zet er hoge grassen in, of een bamboe voor een avontuurlijke plantenbak. Ook lage, winterharde planten zijn hierin erg mooi. Ze blijven kleur houden in de winter en kleuren je plantenbak daarom het hele seizoen lang!

Onderhoud

Denk ook aan het onderhoud dat hout met zich mee kan brengen. Verdiep je daarom goed in de diverse houtsoorten en onderhoudsmethodes. Heb je hier helemaal geen zin in? Laat teakhout dan bijvoorbeeld vergrijzen. Het geeft veel sfeer en staat prachtig in de tuin. Wil je de originele kleur weer laten terugkomen? Maak het dan schoon met een sopje van water en zout. Easy does it!