Huismiddeltjes tegen rimpels

Huismiddeltjes tegen rimpels

Rimpels kun je behandelen met allerlei crèmes en smeersels, maar je kunt het ook op een natuurlijke manier aanpakken.

Van binnen en van buiten. Met huismiddeltjes tegen rimpels.

Voorkom rimpels

Rimpels zijn een teken van veroudering van de huid. Om die veroudering zo lang mogelijk tegen te gaan is een gezonde manier van leven belangrijk. Zowel voor je gezondheid als voor je uiterlijk. Goed eten, voldoende slapen, stress voorkomen en niet roken.

Anti-oxidanten

Eet de goede dingen. Fruit, groenten, noten en vette vis zijn belangrijk voor een gezonde huid. Iedere dag groenten en fruit in zo veel mogelijk kleuren leveren de antioxidanten die belangrijk zijn voor het tegengaan van veroudering waaronder vitamine A, C, E en betacaroteen.


 

Koper en selenium.

Er zijn twee mineralen die een rol kunnen spelen bij het verminderen van rimpels. De eerste is selenium. Selenium helpt schadelijke deeltjes in het lichaam te neutraliseren voordat ze schade toe kunnen brengen aan de huid. Selenium komt in behoorlijke hoeveelheden voor in tonijn, zalm, eieren, volkorenproducten, zilvervliesrijst en paranoten. Het tweede mineraal is koper. Koper speelt een rol bij de aanmaak van collageen en elastine, twee stoffen die de huid soepel houden. Koper vind je in groenten, peulvruchten, linzen en noten.

amandelenVet moet

Maar dan wel de gezonde vetten. Gezonde vetten zorgen dat de huid soepel blijft en het vocht in de huid beter kan vasthouden. Vooral omega-3 vetzuren, die je vindt in vette vis als zalm, tonijn, haring en sardines en noten zijn de vetten die je kunnen helpen rimpels te verminderen.


Drink je rimpels weg

Je hoeft je kopje koffie of thee echt niet te laten staan. De antioxidanten in koffie, thee en cacao kunnen helpen in de strijd tegen rimpels. De werkzame antioxidanten in deze dranken zijn catechines. Hoewel ze in alle theesoorten voorkomen, kun je beter voor groene thee kiezen. Zwarte thee wordt gefermenteerd en bij dat proces gaat het grootste deel van die antioxidanten verloren. Groene thee ondergaat dat proces niet. Het geldt dus alleen voor echte thee. Kruidenthee bevat deze antioxidanten niet. Drink het wel zonder suiker. Suiker veroorzaakt juist rimpels.

Een beetje soja

De meningen over soja zijn verdeeld, en nieuw onderzoek is dan ook nodig. Maar soja bevat veel gezonde voedingsstoffen waaronder isoflavonen. Deze isoflavonen zouden de productie van collageen bevorderen. Tot nu toe is dit alleen getest op dieren en nog niet bij mensen.

Toverhazelaar

Een ouderwets en 100% natuurlijk middeltje is water van de toverhazelaar. Dit water staat al eeuwen bekend als een middel dat de huid strakker kan maken en grove poriën kan verminderen. Water van de toverhazelaar werkt ook ontstekingremmend. Toverhazelaar extract wordt ook toegevoegd aan cosmetische producten. Je kunt dit water gewoon bij de drogist kopen en als tonic gebruiken.

Elke dag zonnebrandcrème

Het wordt aangeraden om je huid iedere dag van het jaar te beschermen tegen de stralen van de zon. Kies een dagcrème of foundation, of allebei met een SPF (Sun Protection Factor) van tenminste 20, die zowel beschermt tegen UV-A als UV-B stralen.

Vocht inbrengen

Een goede vochtinbrenger is ook geen overbodige luxe in de strijd tegen rimpels. Ze houden de huid soepel en helpen je huid het vocht langer vast te houden zodat deze niet uitdroogt. Kies ’s nachts een vochtinbrengende crème en gebruik overdag een crème die zowel vocht inbrengt als een SPF heeft.

Slaap

Slaap is nodig om je lichaam te herstellen en het werkt aan twee kanten. Tijdens de slaap komen hormonen (GH of groeihormoon) vrij die je cellen en weefsels herstellen en gezond houden, ook je huid. Er is geprobeerd dit groeihormoon aan crèmes toe te voegen, maar dat lijkt niet te helpen. Slapen is de enige optie.  Bij een tekort aan slaap maakt je lichaam het hormoon cortisol aan, dit hormoon werkt het herstel van weefsel en cellen juist tegen. Je huid wordt er droger door en veroudert hierdoor sneller. Vooral op oudere leeftijd is het herstel door slaap belangrijk.

Slaap op je rug

Wie op zijn zij slaapt heeft het vast wel eens gemerkt. Je kan wakker worden met je gezicht aan de kant waarop je hebt gelegen in de kreukels. Een jonge huid herstelt hier nog wel van. Een wat oudere huid steeds minder, met als gevolg op den duur blijvende rimpels in je wang, boven je lip en bij je oog. Slapen op je rug voorkomt dit. Van een zijden kussen wordt gezegd dat dit beter is voor de huid.

Ontstress

Behalve slaap lijkt het ook belangrijk om stress te voorkomen. Stress heeft allerlei negatieve effecten op je gezondheid en je lichaam. Het maakt de huid dunner en slapper en een huid die slap is rekt eerder uit waardoor rimpels ontstaan. Bovendien hebben negatieve of gestreste mensen vaak een sombere gezichtsuitdrukking die rimpels en groeven dieper maken. Lichaamsbeweging, yoga en meditatie zijn prima natuurlijke tegenhangers voor stress.