slappe huid van de hals voorkomen

Slappe huid van de hals voorkomen, 5 tips

Laatst bijgewerkt:

Als je ouder wordt, kan je dat onder andere zien aan de slappe huid van de hals, ook wel kalkoennek genoemd. De nek of hals, net als je handen een gebied dat je leeftijd kan verraden. Wat kan je, naast een gezonde voeding, dagelijks een anti-zonnecrème gebruiken (ook op je hals) en voldoende beweging verder nog doen om een slappe huid en rimpelige nek en  zo veel mogelijk tegen te gaan?


Oorzaken van een slappe halshuid

Een slappe halshuid wordt in de eerste plaats veroorzaakt door de leeftijd. Bij het ouder worden neemt de hoeveelheid collageen, de stof die zorgt voor stevigheid en elasticiteit, af. Daarnaast spelen de zwaartekracht en keuzes die je maakt in je levensstijl mee.

5 Tips om slappe huid van de hals tegen te gaan

Door een goede huidverzorging met crèmes en serum en bepaalde oefeningen kan je verslapping tegengaan of verbeteren (bron onderzoek)

1. Verwijder dode huidcellen

Als je één of twee keer per week de halshuid ontdoet van dode huidcellen, dan zullen rimpels niet alleen minder zichtbaar zijn, het verbetert ook de structuur van de huid en laat de huid er frisser uitzien.

De huid van je hals blijft natuurlijk wel teer, dus kies voor een fijne scrub en wrijf zachtjes over de huid. Heb je een erg droge huid, doe het dan minder vaak. Te vaak exfoliëren kan je huid namelijk extra uitdrogen.


2. Verzorg en hydrateer om slappe huid van de hals tegen te gaan

Breng regelmatig verzorgende en vochtinbrengende crèmes en serums aan om de huid van de hals te verzorgen. Beperk je daarbij niet alleen tot je gezicht en kaaklijn, maar breid het gebied uit tot je décolleté. Kijk naar crèmes met ingrediënten tegen veroudering als:

  • hyaluronzuur – hydrateert en verstevigt de huid
  • retinoïden/retinol – zorgt voor celvernieuwing en stimuleert de aanmaak van collageen.
  • peptiden – beschermen en verstevigen de huid
  • vitamine C – verheldert de huid en stimuleert de aanmaak van collageen.
  • SPF (Sun Protection Factor) – beschermt tegen UV-stralen van de zon

3. Hoog, kijk omhoog

Als je vaak op je tablet, mobiel of laptop kijkt, dan kijk je meestal naar beneden. Je huid van je hals wordt dan gerimpeld en dat is niet de beste houding. Die naar beneden gerichte positie kan gemakkelijk een slechte gewoonte geworden. Maar het leidt wel tot een uitgezakte kaaklijn en een slappe huid van de hals. En vaak ook tot nek- en rugpijn, maar dat terzijde.

4. Slaap op je rug

Tja, als dat lukt natuurlijk. Maar slapen op je rug heeft verschillende voordelen. Je gezicht en nek verfrommelen niet en je gaat zo ook die vouwlijnen op je decolleté tegen. En, zoals sommigen beweren ook het uitzakken van je borsten.

5. Doe oefeningen voor de hals

Doe oefeningen om de huid van je hals stevig te houden. Met die oefeningen oefen je de spieren waardoor ze meer volume krijgen bovendien stimuleer je de aanmaak van collageen wat de huid elastisch houdt.

Bekijk hier ook oefeningen tegen een onderkin.

Cosmetische behandelingen tegen slappe huid van de hals

Is je halshuid slap en erger je je aan je kalkoennek, dan kan je overwegen om er iets aan te laten doen. Dat kan op verschillende manieren, zonder en met een operatie. We zetten de mogelijkheden op een rij:

Cosmetische behandelingen zonder operatie

#1 Ultherapie of behandeling met ultrasound. Door de huid met ultrasound te behandelen wordt de collageen aanmaak gestimuleerd. Deze behandeling is heel geschikt voor de huid van de hals. Je hebt maar één behandeling nodig die 30-90 minuten duurt. Het resultaat wordt pas in de weken erna zichtbaar.

De behandeling kost rond de 1000 euro en blijft 3-6 maanden zichtbaar.

#2 Radiofrequentie therapie – Door radiofrequente golven wordt de huid tot in de diepste lagen verwarmd wat zorgt voor versteviging en aanmaak van collageen. De resultaten zijn optimaal na 4-6 behandelingen van een uur. Voor een blijvend resultaat moet de behandeling elke 2-3 maanden herhaald worden.

Eén behandeling kost gemiddeld 100 euro, die 4-6 maal herhaald moet worden.

#3 Laserbehandeling – Met een CO2-laser wordt de dunne huid van de hals verwarmd waardoor het collageen wordt gestimuleerd en de hals dikker en steviger maakt.

Een laserbehandeling kost gemiddeld 600-700 euro. Afhankelijk van de conditie van de huid kan herhaling nodig zijn of gecombineerd worden met andere behandelingen.

#4 Injecties met botox of fillers – Met botox kunnen de halsbanden ontspannen waardoor de hals strakker lijkt. Ook horizontale lijnen kunnen door botox verminderen.
Fillers zorgen voor meer volume waardoor de huid van de hals gladder en strakker wordt.

  • Gemiddelde prijs fillers voor de hals 300 euro, resultaat blijft 3-5 maanden zichtbaar.
  • Gemiddelde prijs botox voor de hals 250 euro, resultaat blijft 3-6 maanden zichtbaar

#5 Microneedling – Met minuscule naaldjes wordt de huid licht beschadigd. Door deze beschadigingen te genezen wordt collageen aangemaakt. Hierdoor kunnen lichte lijntjes en rimpels verholpen worden.

Een microneedling behandeling kost gemiddeld 130 euro per sessie en er zijn tot 6 sessies nodig. Een microneedling behandeling wordt ook vaak gecombineerd met ander behandelingen zoals de Radiofrequentie therapie. De prijs is dan hoger.

Cosmetische behandeling met operatie

Halslift – Wie voor langere tijd een strakkere halshuid wil, kan een halslift laten uitvoeren. Dit is een operatie, gedaan onder algehele narcose waarbij de overtollige huid van de hals wordt verwijderd waarbij een klein litteken onder de kin of achter de oren ontstaat.

Een halslift kost gemiddeld 2500 tot 3500 euro. Het resultaat blijft jaren zichtbaar.