Een nieuwbouw huis kopen, is toch iets anders dan een bestaand huis. Ook de hypotheek voor een nieuwbouw huis zit anders in elkaar.
Een huis kopen van een tekening
Vaak is een nieuwbouwhuis nog niet of nog niet helemaal afgebouwd. Je kan het huis dus nog niet in het echt zien. Je koopt het huis eigenlijk op grond van een bouwtekening en je ziet pas tijdens de bouw hoe het huis er echt uit gaat zien.
Voordelen
Maar een nieuwbouwhuis kopen heeft een aantal voordelen. Of je een huis nu ‘zelf bouwt’ of een huis koopt van een nieuwbouw project, er valt nog veel te kiezen. Je kan het huis vaak naar je eigen smaak en wensen indelen en/of inrichten.
De financiering van een nieuwbouw huis
Ook de hypotheek voor een nieuwbouwhuis sluit je al af voordat de bouw begint of voordat het helemaal afgebouwd is. Als de hypotheek is geregeld, wordt het hypotheekbedrag in een bouwdepot gestort. Dit bouwdepot wordt door de bank beheerd. Uit dat bouwdepot worden in termijnen bedragen aan de aannemer betaald. Wanneer je wat moet betalen is vastgelegd in de koop- of aanneemovereenkomst. Vaak moet de grond al meteen betaald worden en je betaalt bijvoorbeeld een termijn als de fundering er ligt, bij iedere verdieping die is afgebouwd en als het dak erop zit.
Hypotheekrente
Net zoals bij iedere hypotheek bent je hypotheekrente verschuldigd. Maar alleen voor dat deel dat al is betaald. Voor het deel dat nog in het bouwdepot zit, ontvang je juist rente. Naarmate je meer termijnen betaald hebt en er minder geld in je bouwdepot zit, ontvang je minder rente. Je hypotheeklasten worden dan hoger. Gelukkig kan je dat renteverschil met een maximum van 4%, meefinancieren. Informeer voor de huidige rentetarieven bij NIBC Direct.
Hypotheek V.O.N
Bij een bestaande woning is de hypotheek Kosten Koper (k.k.). De hypotheek bij een nieuwbouw woning is Vrij op Naam (V.O.N.). Dat betekent dat bepaalde kosten al in de koopsom zijn opgenomen zoals de bouwrente, extra bouwkosten, overdrachtsbelasting en notariskosten voor de eigendomsakte en de inschrijving in het kadaster.
Hoe zit het met de bouwrente?
Als de aannemer al begonnen is met bouwen, dan ben je hem rente verschuldigd voor de periode totdat jij de koopakte tekent. Dat komt omdat de aannemer de grond heeft moeten kopen van de gemeente en daarover rente heeft moeten betalen. Vaak wordt deze bouwrente opgenomen in de koopsom zodat je hem kan meefinancieren.
Wat moet je verder nog betalen?
Met alleen het hypotheekbedrag kom je er waarschijnlijk niet. Daarnaast moet je bijvoorbeeld nog rekening houden met de kosten van het hypotheekadvies, notariskosten voor de koopakte, extra bouwkosten, meerwerk en natuurlijk de kosten voor de inrichting en aanleg van de tuin, schutting, oprit e.d.
Maar dan heb je ook wel een spiksplinternieuw huis.