begroeid

Ideeën voor een pergola in je tuin

Wie over een paar maanden een gezellig tuin wil hebben, moet nu alvast beginnen met de voorbereiding. Misschien heb je plannen om een pergola te plaatsen bijvoorbeeld.

Wat is een pergola?

Een pergola is een eenvoudig los staand bouwsel in je tuin. Ze zijn er in allerlei soorten materialen en stijlen. Een pergola kan echt een aanwinst zijn voor je tuin. Ze kunnen je het perfecte beschutte plekje bieden om een boek te lezen op een ’s zomerse dag.

Half of helemaal bedekt

canvas
canvas zonnescherm

Een pergola is meestal houten frame dat bestaat uit tenminste vier staande balken. De staande balken zijn met elkaar verbonden met liggende balken en daarop liggen meestal dwarsbalken. De zijkanten zijn meestal open. Hoewel er ook pergola’s met een dak zijn, is een pergola doorgaans niet helemaal bedekt. Je kan een pergola mooi laten begroeien met klimplanten. Druiven of blauwe regen worden hier vaak voor gebruikt. Dat vergroot het beschutte gevoel. Ook kan er een canvas doek gespannen worden die, als je de schaduw kan gebruiken, open of dicht kan schuiven.

Voordelen van een pergola

Met een pergola of overkapping geniet je optimaal van de ruimte in je tuin. Je krijgt er een gezellige plek bij waar je uit de wind en uit de zon kan zitten. Je kan er relaxen of lekker buiten eten bijvoorbeeld. Als je zorgt voor goede tuinverlichting, dan kan je er ook op warme avonden nog lang buiten zitten.

Zelf een pergola bouwen?

Voor doe-het-zelvers onder ons is het plaatsen van een pergola waarschijnlijk geen lastige klus. De grootste uitdaging is om de houten balken goed te verankeren in de grond. Dat kan je doen door beton te gieten en daar de balken in vast te zetten. Maar voor je gemak en extra stevigheid kan je ook de kant en klare betonpoeren van de Jong gebruiken. Je kan natuurlijk zelf je pergola ontwerpen en op maat laten maken, maar er zijn ook kant en klaar pakketten te koop bij de bouwmarkten of tuincentra.

Hou bij het bepalen van de plaats wel rekening met de positie van de zon en hoeveel schaduw die plek heeft.

De grond onder de pergola

De grond of bodem onder de pergola kan bedenkt worden met (kunst)gras, tegels of grind.