Het is weer bijna herfst en het wordt ’s avonds al weer wat frisser. Het wordt tijd om de verwarming weer aan te zetten.
Is je CV winterklaar?
De beste tijd om je CV winterklaar te maken is natuurlijk voordat het echt koud wordt. Zo weet je zeker dat je er straks warmpjes bijzit. Het echte onderhoud laat je natuurlijk aan een vakman over. Maar er zijn best een aantal dingen die je prima zelf kan doen.
Je CV bijvullen
Om te zorgen dat je CV optimaal werkt, is het belangrijk om te zorgen dat de druk in de CV ketel op peil is. De juiste druk ligt ergens tussen de 1,2 en 2 bar. Hoe hoog de druk is kan je aflezen op de manometer, een rond klokje met rode en zwarte wijzer. De zwarte wijzer geeft de waterdruk aan. Bij een moderne ketel is de druk ook vaak op het display af te lezen.
Is de druk te laag, vul dan de verwarmingsketel bij tot de druk tussen de 1,7 en 2,0 zit. Je hebt hier wel een vulslang voor nodig. Heb je die niet dan kan je een vulslang kopen bij CVkoopjes.
Is de druk te hoog, dan moet je de verwarming waarschijnlijk ontluchten. Zie het volgende punt.
Je CV ontluchten
Door allerlei redenen kan er lucht in je verwarming komen. Het komt vaak voor. Toch kan het vervelende gevolgen hebben. Als er lucht in je verwarming zit, dan merk je dat vaak eerst doordat de verwarming borrelende geluiden maakt. Maar lucht in je CV kan er ook voor zorgen dat één radiator niet meer warm wordt. Dat gebeurt dan vaak op een kamer boven omdat de lucht naar boven stijgt.
Je CV ontluchten is iets dat je zelf kan doen. Je hebt er wel een speciaal sleuteltje voor nodig. Zet alle radiatoren aan en zorg dat de ketel aanslaat zodat het water in de radiatoren en leidingen verwarmd wordt. Zet dan de thermostaat laag en zet de CV ketel uit door de stekker uit het stopcontact te halen. Nu kan je de de radiotoren ontluchten door ze met het sleuteltje open te draaien. Leg er wel een handdoek en bakje onder want er kan ook wat vuil water uitkomen. Als er geen sissend geluid meer uitkomt, weet je dat er geen lucht meer inzit en kan je de radiator dichtdraaien.
Slimme thermostaat
Om optimaal van je CV te profiteren en om ook zo zuinig met energie om te gaan, kan je een slimme thermostaat plaatsen of laten plaatsen. Een slimme thermostaat kan je zo instellen dat je huis of bepaalde kamers op tijden dat jij het wilt verwarmd worden. Een thermostaat wordt slim genoemd als die het energieverbruik aanpast op het leefpatroon van de bewoners waardoor je energie bespaart terwijl het toch op de juiste tijden warm is in huis.
Koolmonoxidemelder
In je huis heb je natuurlijk voor je eigen veiligheid een rookmelder geïnstalleerd. Het is verstandig om een rookmelder te nemen die tegelijkertijd ook een koolmonoxidemelder is om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.