zwemmen in ijs

Is kou ongezond?

Bij kou of lage temperaturen denk je al snel dat het ongezond is en dat je eerder griep krijgt of kou vat. Dat geldt zeker voor mensen die al wat ouder zijn. Maar is dat wel zo?

Kou, daar kan je aan wennen

In Nederland zijn we vrij verwend met gematigde temperaturen buiten. Zowel in de zomer als de winter. Binnen doen we de verwarming aan en daardoor zitten we bijna altijd in een vrij comfortabele temperatuur.

Er bestaan theorieën die zeggen dat de mens er niet op gebouwd is om een zittend leven te leiden en bovendien altijd in aangename temperaturen te verkeren en extreme temperaturen te vermijden. Het zou onder andere het immuunsysteem minder weerbaar maken.

Kou kan zelfs gezond zijn

Volgens Wim Hoff, beter bekend als The Iceman (1), kan je lichaam wennen aan extreem lage temperaturen en dat heeft een aantal bewezen voordelen voor de gezondheid. Zo wordt bruin vet bij lage temperaturen geactiveerd. Bruin vet verbrandt suiker en vetten.

wetsuit tegen onderkoeling

Kou in de praktijk

Er zijn mensen die dagelijks een duik nemen in de zee of natuurwater, ook in de winter. Aanhangers van Wim Hoff nemen een bad met ijsblokjes. Anderen gaan winterzwemmen en doen ook in de winter aan watersporten of surfen, al dan niet met dames- of heren wetsuits van Wetsuit.nl. Een wetsuit beschermt je tegen onderkoeling.

Koude douches

Wil je het wat rustiger aan doen dan kan je iedere dag de douche wat minder warm maken. Er zijn mensen die zweren bij een koude douche en onderzoek (2) heeft inderdaad aangetoond dat zowel koude als warme douches een positieve invloed op je lichaam kunnen hebben.

Het voordeel van koude douches is onder andere:

  • Het stimuleert de bloedsomloop
  • Het helpt bij gewichtsverlies
  • Je huid en haar gaan ervan glanzen
  • Het geeft lichaam en geest een boost

Conclusie

Kou is niet persé slecht voor je. Extreme kou kan, als je je lichaam er langzaam aan laat wennen, zelfs gezond zijn. Voorwaarde is wel dat je gezond bent en het langzaam opbouwt.

bronnen:
1) www.innerfire.nl/ Wim Hoff
2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4049052/