Je huis isoleren, 4 grote voordelen

Een goed geïsoleerd huis heeft een aantal voordelen. In een geïsoleerd huis houd je de kou beter buiten en de warmte langer binnen waardoor de temperatuur binnenshuis aangenamer is. Daarnaast kost het je meer geld als je huis warmte verliest via het dak, de vloer, de muren en de ramen. De voordelen van isoleren beperken zich niet alleen tot jezelf, ook het milieu profiteert er van mee.


#1 Financieel voordeel

Natuurlijk kost het nemen van isolatiemaatregelen in je huis tijd, geld en energie. Maar die investering verdien je langzaam weer terug. In een goed geïsoleerd huis hoef je minder te stoken, wat je maandelijks geld kan besparen. Een huis met een beter energielabel stijgt bovendien in waarde. De betekenis van een goed energielabel zal naar verwachting in de toekomst alleen maar belangrijker worden.

Als je handig bent kan je eenvoudige werkzaamheden zelf doen. Je kan bijvoorbeeld zelf je ramen voorzien van tochtstrippen en het zolderdak en wanden voorzien van multiplex platen. In sommige gevallen kan je subsidie aanvragen bij de overheid voor het isoleren van je vloer, dak of het aanbrengen van dubbele ramen.

#2 Meer wooncomfort

In een goed geïsoleerd huis is het aangenamer toeven. De warmte blijft langer in je huis en je zult er minder snel last hebben van vocht, koude voeten en tocht. Je wooncomfort zal hierdoor zeker toenemen.

#3 Gezondere leefomgeving

Tocht, vocht en schimmels zijn een bedreiging voor de gezondheid. Als een woning slecht geïsoleerd is kan de warme lucht condenseren. Het vocht slaat dan neer op muren en ramen. Dat is vaak ook zichtbaar doordat je ramen beslaan. Als het te vaak en te lang vochtig blijft kan er schimmel ontstaan.

#4 Beter voor het milieu

De aandacht voor het milieu is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Door je eigen huis te verduurzamen draag je daar een steentje aan bij. In een goed geïsoleerd huis hoeft minder gestookt te worden en dat betekent dat je minder gas en/of elektriciteit nodig hebt.


Hoe pak je het aan?

Eenvoudige klussen kan je zelf aanpakken. We noemden al het aanbrengen van tochtstrippen en multiplex platen op de wanden en muren. Vloer- en buitenmuur-isolatie is iets dat je beter aan gespecialiseerde bedrijven kan overlaten. Laat je goed voorlichten en vraag bij verschillende bedrijven offertes op. Vergeet ook niet bij de gemeente te informeren naar de subsidiemogelijkheden.