figuur voor jurk

Kies de beste jurk bij je 50-plus figuur

Een jurk staat leuk en is geschikt voor allerlei gelegenheden. Maar het moet wel een jurk zijn die bij je stijl en leeftijd past. Waar let je op bij het uitzoeken van de kleur, de lengte en het soort mouwen bijvoorbeeld?


De collectie jurken bij Esprit.nl is zeer uitgebreid. De voorbeelden van de jurken hieronder zijn dan ook van Esprit afkomstig. Je vindt er zowel feestelijk jurken als jurken voor alledag en warme gebreide jurken. Het voordeel van online bestellen is dat je alles op je gemak thuis kan passen. Je kan ook meerdere jurken tegelijk op rekening bestellen zodat je achteraf alleen  de kleding die je wilt houden hoeft te betalen. 

Je figuur

De kunst is natuurlijk om de goede kanten van je figuur te accentueren en de wat minder positieve kanten te camoufleren. Laat die delen van je lichaam zien, die je wilt laten zien. Vind je je armen, knieën en hals of buik minder mooi, probeer dat dan te verhullen met je kleding of accessoires.

4 Lichaamstypen

Er worden 4 lichaamstypen onderscheiden. Meet je maten van je buste, taille en heupen en kies het figuur dat het meest op dat van jou lijkt.

Kenmerken appel figuur

Bij een appelfiguur ligt de nadruk op je middel.

 • Je hebt geen duidelijke taille
 • Je komt aan rond je middel
 • Je hebt niet echt duidelijke rondingen
 • Je schouders zijn breder dan je heupen
jurken appel figuur

Beste jurken voor een appel figuur

Bij een appel figuur probeer je om de taille of het gebrek eraan te verhullen 


Kies voor jurken in soepele stoffen die niet te strak zitten. Een wat hogere hals maakt je silhouet wat langer. Een ronde of niet te diepe v-hals is ook prima. Tuniek-achtige jurken of overhemdjurken die van voren knopen hebben zijn ook een goede keuze net als een overslag jurk of de jurk met een empire lijn (die onder de buste wijder uitloopt)

Als je slanke benen dan kan een wat kortere rok best goed staan maar een lengte tot op de knie is ook prima. Een soepele ceintuur in de kleur van de jurk kan soms wel goed staan.


peerfiguur

Kenmerken peer figuur

Bij een peer figuur ligt de nadruk op je heupen en dijen. 

 • Je hebt volle heupen
 • Je taille is breder dan je buste
 • Je schouders zijn smaller dan je heupen
 • Je hebt een flinke bilpartij
jurken peer figuur

Beste jurken voor een peer figuur

Kies voor jurken waarbij de nadruk op de bovenkant ligt. Denk aan mooie, opvallende halslijnen zoals een waterval hals, een lage ronde hals of diepe V-halzen. Ook de mouwen mogen de aandacht trekken. Dus pofmouwen, wijd uitlopende mouwen of schoudervullingen zijn geen probleem. 

Laagjes kleding, dus een vest of jasje over een jurk staat een peer figuur ook goed.

Een jurk met een prinsessenlijn of een A-lijn jurk, dus een jurk die van boven af wijder uitloopt werkt prima. Kies voor een lengte net op of onder de knie. Langer kan ook. Zo trek je de aandacht naar de lengte en niet naar de breedte. Goed gekozen accessoires trekken ook de aandacht naar boven.


Kenmerken zandloper figuur

Bij een zandloper figuur ligt de nadruk op zowel borsten als heupen

 • Je hebt vrouwelijke rondingen
 • Je hebt een duidelijke taille
 • je buste en heupen hebben ongeveer dezelfde afmeting
zandloper

Beste jurken voor een zandloper figuur

Bij een zandloper figuur gaat het erom dat je de taille accentueert en de vrouwelijke vormen benadrukt. Een V-hals, een boothals of een ronde hals kan allemaal prima.  Jurken die tot de taille aansluiten en vanaf de taille uitlopen zijn een goede keuze, net als overslag jurken.

Laat je graag je armen zien? Dan is een driekwart mouw een goede manier om de aandacht naar je taille te trekken. 


recht figuur

Kenmerken recht figuur

Bij een recht figuur is je gewicht vrij evenredig verdeeld

 • Je hebt weinig rondingen
 • Je schouders en heupen zijn ongeveer even breed
 • Je hebt geen duidelijke taille

Beste jurken voor een recht figuur

Bij een recht figuur probeer je de rondingen te accentueren en een taille te creëren.

Wat betreft jurken kan veel bij dit figuur. Zowel korte als lange modellen staan je goed. Om de taille te accentueren kan je ook een ceintuur proberen. 

Ronde halslijnen zijn over het algemeen de beste keuze.

Buikje?

Een probleem boven de 50 dat vaker voorkomt, is een buikje. Lees hier hoe je een buikje kan verhullen.