Maak je tuin onderhoudsvrij

Misschien heb je weinig tijd, heb je last van je rug of je knieën of hou je gewoon niet van tuinieren. Als je dan toch een tuin hebt en geen tuinman, dan is het een goed idee om je tuin onderhoudsarm of beter nog, onderhoudsvrij te maken.

Natuurlijk wil je wel een tuin overhouden waar je gezellig in kan zitten. Je moet proberen een tussenweg te vinden. Niemand wil een compleet geasfalteerde of betegelde achtertuin. Daarom hieronder een paar ideeën.

1. Bedek je borders

Borders met aarde en planten worden op den duur een bron van onkruid en ergernis. Maar daar kan je iets aan doen. Schep de bovenste laag aarde weg en leg er worteldoek op. Schep op het worteldoek een laag boomschors, grind of cacaodoppen. Zo zal er nauwelijks meer onkruid groeien. Je kan er nog wel planten, struiken of bomen inzetten. Knip of snijd dan een kruis in het worteldoek en zet daar de plant.


2. Vervang gras

Een mooie, groene grasmat is natuurlijk een lust voor het oog. Alleen kost het nogal wat energie en moeite om zo’n grasmat te onderhouden. Gras moet gemaaid worden, maar daar blijft het niet bij. Wil je het mooi groen houden, moet je het sproeien, bemesten, ferticuteren, enz. Een prima alternatief is kunstgras. Een goede kwaliteit kunstgras is nauwelijks van echt gras te onderscheiden. En zo’n grastapijt heeft nauwelijks onderhoud nodig op een enkele keer harken na.

3. Voeg je tegels niet met zand maar met cement

Als je de tegels voor je terras met zand gaat voegen, dan zal het niet lang duren voor er allerlei onkruid tussen gaat groeien. Er is onkruid, dat erg hardnekkig is, en maar een paar korrels zand nodig heeft om te ontkiemen. Als je de tegels voegt met cement dan ben je daar voorgoed vanaf.


4. Kies je planten met beleid

Bloemen en planten geven kleur aan je tuin, maar brengen ook rommel en onderhoud met zich mee. Als je weinig onderhoud wilt, kies dan je planten met beleid. Neem geen snel groeiende struiken of bomen, want die zal je iedere keer moeten (laten) snoeien. Bovendien geven ze veel bladafval. Klimplanten brengen ook meestal veel onderhoud en rommel met zich mee. Beperk je tot laag blijvende boompjes, dennetjes, coniferen, laagblijvende bodembedekkers en grassen. Die zijn vrijwel onderhoudsvrij.

5. Tuinmeubelen

Kies duurzame tuinmeubelen die van kunststof of aluminium zijn. Die hebben alleen een sopje nodig in het voorjaar.