tanden laten trekken onder narcose

Narcose bij de tandarts, wat zijn de mogelijkheden?

Iedereen kent wel de plaatselijke verdoving bij de tandarts, die de pijn verdooft als je een gaatje moet laten vullen of als je één kies moet laten trekken. Maar er zijn situaties waarbij een plaatselijke verdoving niet voldoende is. Wie heel angstig is voor de tandarts of wie complexe behandelingen moet ondergaan, kan dan voor een algehele narcose kiezen. Voor een algehele narcose kan je niet bij iedere tandarts terecht. Je moet ervoor naar een speciale narcose tandarts.

Narcose bij de tandarts, wat zijn de mogelijkheden?

Bij een narcose tandarts heb je de keuze uit twee mogelijkheden: een roesje of algehele narcose.

  • Een roesje – Bij een een roesje krijg je medicatie door een infuus of inhalatiemasker waardoor je bewustzijn wordt verlaagd. Soms wordt er lachgas gebruikt. Je raakt heel ontspannen waardoor je zonder angst en spanning een behandeling kan ondergaan.
    Een roesje is een lichte verdoving die meestal snel na de behandeling weer is uitgewerkt.
  • Algehele verdoving – Bij een algehele verdoving of algehele anesthesie, krijg je medicatie waardoor je buiten bewustzijn raakt. Net als bij andere operaties wordt de narcose door een anesthesioloog toegediend en worden je functies tijdens de behandeling gecontroleerd. Complexe behandelingen kunnen zo zonder pijn uitgevoerd worden. Na de behandeling heb je wat tijd nodig om weer bij te komen.

Bij welke behandelingen kan je een roesje of algehele narcose overwegen?

Roesje

Wie angst voor de tandarts heeft of erg nerveus is, kan met een roesje tot rust komen en pijnloos behandeld worden. Ook kinderen boven de 12 jaar met een extreme angst voor de tandarts kunnen voor een roesje in aanmerking komen.

Narcose

  • Bij extreme angst of bij complexe behandelingen kan een narcose uitkomst bieden.
  • Al je tanden laten trekken onder narcose is een optie als je een kunstgebit of klikgebit nodig hebt. Het grote voordeel is dat je vaak met één afspraak van al je tanden en kiezen af bent en niet een paar keer hoeft terug te komen.
  • Bij een gebitsrenovatie, als er verschillende ingrijpende behandelingen uitgevoerd moeten worden zoals het trekken van tanden en/of kiezen, plaatsen van implantaten, bruggen en kronen of het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen of tandvleesbehandelingen.

Kosten van narcose behandelingen

Heb je zoveel angst voor de tandarts dat je normaal gesproken niet naar de tandarts durft, dan betaalt de basisverzekering in de meeste gevallen de kosten van een roesje of narcose zodat je toch je gebit kan laten onderhouden. Het is verstandig om hier van tevoren toestemming voor te vragen bij je verzekeringsmaatschappij. Soms is hier een verwijzing/verklaring van je tandarts voor nodig.

Heb je een kunstgebit of klikgebit nodig en wil je daarvoor je tanden en kiezen onder narcose laten trekken, dan is het verstandig om eerst een kostenplan te laten maken. Een bepaald deel van de kosten kan in veel gevallen door de basisverzekering vergoed worden. Vaak moet je naast je eigen risico ook een percentage eigen bijdrage betalen. Een aanvullende tandartsverzekering vergoed dan vaak weer (een deel van) de eigen bijdrage. Veel tandartsen bieden bovendien de mogelijkheid om de kosten in termijnen te laten betalen.

Behandelingen door de kaakchirurg waarvoor narcose noodzakelijk is, worden wel door de basisverzekering vergoed.

Voor alle behandelingen met of zonder narcose geldt: Laat je van tevoren goed informeren over de kosten zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.