Pensioen & gezondheid – zo geef je een gezonde invulling aan je pensioentijd

Wanneer je met pensioen gaat, verandert er veel. De pensioentijd kan echter ook een uitdaging zijn, zeker als het gaat om je gezondheid. Hoe zorg je ervoor dat je gezond en fit blijft?

De invloed van het pensioen op de gezondheid

Het pensioen heeft invloed op de gezondheid van gepensioneerden. Uit onderzoek blijkt dat gepensioneerden die actief blijven in de samenleving, regelmatig bewegen en een gezond voedingspatroon aanhouden, minder kans hebben op gezondheidsproblemen.

De drie factoren van gezondheid

Gezondheid is meer dan alleen lichamelijke fitheid. Het bestaat uit drie factoren: geestelijke fitheid, lichamelijke fitheid en sociale fitheid.

  • Geestelijke fitheid gaat over je mentale gezondheid: kun je nog goed nadenken, leren en concentreren?
  • Lichamelijke fitheid gaat over het lichaam: ben je nog fit genoeg om te bewegen en activiteiten te ondernemen?
  • Sociale fitheid gaat over relaties met anderen: heb je voldoende sociale contacten en voel je je verbonden?

Tips

Er zijn verschillende manieren om gezond te blijven tijdens je pensioen. Een goede voorbereiding is daarbij essentieel. Hierbij enkele tips:

  • Blijf bewegen – Regelmatig bewegen is belangrijk om gezond te blijven. Probeer elke dag minimaal 30 minuten te bewegen.
  • Zorg voor ritme en structuur – Een dagelijkse routine biedt structuur en houd je geestelijke fitheid op peil.
  • Geloof in jezelf – Een positieve mindset helpt om gezond te blijven. Geloof in jezelf en je mogelijkheden.
  • Zorg voor gezonde voeding – Eet gezond en gevarieerd en houd je gewicht op peil.
  • Blijf maatschappelijk actief – Zoek een nieuwe hobby of sluit je aan bij een club of vereniging. Het is belangrijk om onder de mensen te blijven.

Het Nieuwe Balans Model

Het Nieuwe Balans Model van Essenburgh biedt handvatten om je pensioentijd op een gezonde manier invulling te geven. Het model bestaat uit 6 basiselementen: Leefritme, Gezondheid, Relaties, Waarden, Financiën en Leren. Door met ieder element actief aan de slag te gaan, zorg je ervoor dat je niet uit balans raakt.

Kun jij wel wat hulp gebruiken? Maak kennis met een Pensioen in Zicht training. Een Pensioen In Zicht Training helpt je bij het nadenken over en het indelen en invullen van je pensioentijd. Zo voorkom je het zwarte gat en ga jij met plezier, en gezond, deze nieuwe levensfase tegemoet!